Proizvođači zadovoljni

Poljoprivredni prinosi u Istri iznad prosjeka, fokus trenutno na luku

Agrovijesti
Luk Fotografija: Pixabay
Godina je izvrsna u svakom smislu, kaže Darijo Makovac, predsjednik Udruge u poljoprivredi Pomidor

Portal Istarski.hr razgovarao je s Dariom Makovcem, predsjednikom Udruge u poljoprivredi 'Pomidor' koja okuplja poljoprivrednike grada Umaga i Pule. Berba rajčica još nije počela, a trenutno je u fokusu luk.

"Kod nas se ovih dana završava vađenje crvenog luka, a prosječni prinosi kreću se oko 50 tona po hektaru, što je zapravo i više od onog što smo planirali i očekivali. Godina je izvrsna u svakom smislu, a prinosi su svakako iznad očekivanog prosjeka", kazao je Makovac za Istarski.hr te dodao kako su ovakve brojke zapravo rezultat rada i truda, ali i dugogodišnjih ulaganja u nove tehnologije.

„Kolege poljoprivrednici iz našeg grada znaju što žele i kako to ostvariti. Ulaganja iznose oko 50 tisuća za svaki hektar, no to moramo uzeti u obzir i nove tehnologije u koje valja ulagati. Primjerice, kolega Robert Sodomaco je uložio jako puno znanja i sredstava u osmišljavanju i, na koncu, izgradnje pogona za ambalažu crvenog luka“, rekao je on te naglasio da je za ovakav uspjeh najbitnije kvalitetno navodnjavanje. 

„Još 2017. godine je predstavljen projekt javnog navodnjavanja područja Petrovija koji će se financirati iz EU fondova (85%) i Proračuna RH (15%). Riječ je o projektu teškom  77 milijuna HRK koji bi uvelike trebao olakšati navodnjavanje poljoprivrednog područja u okolici naselja Petrovija“ ističe Makovac te pojašnjava kako je riječ o gotovo 537 ha poljoprivrednog zemljišta.

Sukladno projektu, koji će se u cijelosti financirati državnim sredstvima te sredstvima Europske unije, navodnjavanje poljoprivrednih površina predviđeno je iz mini akumulacije Petrovija 1 (V=1.000.000 m3) koja je smještena u neposrednoj blizini, točnije u prirodnoj depresiji. Punjenje mini akumulacije Petrovija 1 bit će ostvareno iz vodoopskrbnog sustava Istarskog vodovoda. Što se pak rajčica tiče, Makovac ističe kako je riječ o plodovima iznimne kakvoće.

„Lokalni proizvođači rajčica na umaškim poljima rajčice u Jecima, Finidi, Špinelu i Savudriji spremni su za ovogodišnju berbu te vjerujem kako ćemo ostvariti tonažu od oko 8  tona rajčica, a koja se kasnije prerađuje u tvornici Povrće", objašnjava Makovac koji u Udruzi Pomodor okuplja dvadesetak proizvođača.