Njemačka kaznila Dodika

Poljoprivrednici iz RS ostaje bez pomoći Njemačke zbog Milorada Dodika

Agrovijesti
EU - BiH zastave Fotografija: Thinkstock
Od najave da će Vlada Njemačke pomoći saniranje štete u poljoprivredi nastale zbog adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neće biti ništa. To je priznala i Vlada Republike Srpske, iako ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić i dalje tvrdi da će pomoći biti, ali samo tehničke i logističke.

Njemačka je RS obećala financijsku pomoć i povoljne kredite, a dobit će samo tehničku i logističku podršku, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede RS-a proizvođačima, koji čekaju 1. veljače i stupanje na snagu prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Točne razmjere ekonomskih posljedica za agrar Svjetska banka uradit će do kraja siječnja. U Vladi Republike Srpske izračunali su da će one za RS iznositi oko 210 milijuna maraka. Kakva god će biti računica, po svemu sudeći past će na teret proizvođača RS-a, jer tu vrstu pomoći Njemačka ne planira pružiti RS-u.

Zbog adaptacije SSP-a prošle godine izbio je pravi rat između Saveza za promjene i Vlade RS-a koja nije dala suglasnost Predsjedništvu BiH da prihvati sporazum. Pristala je tek nakon sastanka njemačkog ministra poljoprivrede Christiana Schmidta  i predsjednika RS-a Milorada Dodika, u srpnju prošle godine, kada je dogovoreno da Nijemci financijski pomognu poljoprivrednicima u RS-u.

Mladen Ivanić tada je tvrdio kako je presudan bio njegov razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel i da je zapravo on dogovorio pomoć. Ona će po svemu sudeći izostati, a Ivanić danas svu odgovornost prebacuje na entitetske ministre poljoprivrede. U pomoć Njemačke Milorad Dodik i dalje vjeruje, jer će tvrdi domaći agrar izgubiti stotine milijuna maraka.

“Posredne štete koje će se dogoditi su u gospodarstvu nesumnjivo veće. Ja vjerujem u obećanje njemačkog saveznog ministra. Znam da je dogovarano u okviru ministarstva, da se vodi rasprava i vjerujem kako će to biti korektno. Ukoliko ne bude, naravno bit će prilike da o tome kažemo šta imamo”, rekao je Milorad Dodik.

BIH je prilagodila SSP u srpnju prošle godine po principu tradicionalne trgovine što najviše odgovara Hrvatskoj. To praktično znači odobravanje bescarinskog uvoza, a dogovorene su i točne kvote roba koje će ulaziti u Bosnu i Hercregovinu. Zbog nelojalne konkurencije očekuje se da BiH izgubi stotine milijuna, najviše Republika Srpska koja drži 70 posto poljoprivredne proizvodnje.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje