Istraživanje

Poljoprivrednici najponosniji radnici u Britaniji

Agrovijesti
Poljoprivrednici Fotografija: Thinkstock
Prema novom istraživanju, poljoprivrednici su među najponosnijim radnicima u Velikoj Britaniji

Studija je obuhvatila preko 1.000 odraslih osoba koje su otkrile da je proizvoditi nešto „opipljivo“ najčešći razlog profesionalnog ponosa u svom radu. Nekretnine i duhanska industrija imaju najmanje profesionalaca koji su vrlo zadovoljni svojim radom. U sektorima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, rudarstva i kamenoloma 81 posto profesionalaca je reklo da su vrlo ili izuzetno ponosni na svoj rad u svojoj industriji, što je 50 posto više od nacionalnog prosjeka.

Andrew Freemantel bavi se svinjogojstvom izvan Exetera u Devonu više od 20 godina na obiteljskoj farmi s 9.000 svinja godišnje. Osim opskrbe mesom, diverzificirao je svoju proizvodnju i na ugostiteljsku djelatnost. Farma zapošljava 15 stalno zaposlenih osoba. „Ne treba čuditi da su poljoprivrednici najponosniji na svoj posao“, kaže Freemantle za Farming UK. „Ponos postoji u onom kako se brinemo za životinje pri njihovu uzgoju na farmi i načinu s kojim želimo da imaju najbolji mogući život pri čemu koristimo najviše standarde uzgoja. A onda, ponos je i u opskrbi, sigurnoj i kvalitetnoj hrani za naše potrošače. Kada nam netko kaže koliko je uživao u nekom od naših proizvoda – bio to komad mesa ili kobasica – osjećamo se ponosno da smo to omogućili.  Poljoprivreda je i dalje težak posao i fizički vrlo zahtjevan.  Znaš kada si imao težak dan na farmi. Teško je, ali to donosi veliku nagradu i veliki ponos za ono što postignete. Poljoprivredi morate biti predani. To je dugoročan cilj, a bez obzira da li orete, uzgajate životinje, ili vodite mljekaru, postoji veliko zadovoljstvo i ponos na ono što ste stvorili i na ono što ćete održati u budućnosti“, kaže Freemantel.

Regan McMillan, direktor branda Stormline za vodonepropusnu odjeću kaže da vjeruje kako proizvodnja nečeg stvarnog igra veliku ulogu u profesionalnom ponosu. „Britanski poljoprivrednici trebaju zasluženo biti ponosni na svoju industriju što ističe i naša studija. Velika većina ih se osjeća ponosno na to što rade. Oni odlaze kući na kraju dana znajući da su odigrali veliku ulogu u proizvodnji nečeg konkretnog“, kaže on.

Obrazovanje je na drugom mjestu najponosnijih zanimanja, a farmacija na trećem. Ostale profesije u prvih deset su socijalni rad, istraživanja, ICT i brodogradnja. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje