Otkup kukuruza u RS

Poljoprivrednici nemaju problema s plasmanom

Agrovijesti
Kukuruz Fotografija: Pixabay
Poljoprivrednici nemaju problema s plasmanom proizvoda jer domaći mlinovi, proizvođači stočne hrane, ali i izvoznici otkupljuju kukuruz

Ovogodišnji prinos kukuruza je jako dobar, pa je tako na zemljištu izrazite kvalitete preko deset tona po hektaru, a prinosi na slabijim zemljištima su do šest tona, piše Oslobođenje.

– Kukuruz je ove godine jako rodio, pa tako neće doći do porasta otkupne cijene, smatra Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a, dodavši da se kukuruz u RS-u najviše sije od Bijeljine do Novog Grada.

Iako je otkupna cijena zasad niska, poljoprivrednici nemaju problema s plasmanom proizvoda, jer domaći mlinovi, proizvođači stočne hrane i izvoznici otkupljuju kukuruz.

– Otkupna cijena kukuruza u RS-u je 0,25 feninga, odnosno 250 KM po toni, a ako usjevi puno rode, padne mu cijena, pa mi, proizvođači, imamo puno posla za iste pare, dodao je Usorac.

Na području FBiH Klas najvećim dijelom otkupljuje kukuruz po cijeni 30 ili 35 feninga po kilogramu, ovisno o kvaliteti, što je u odnosu na RS relativno dobra cijena. – Ova otkupna cijena je opet relativno niska, ali kada uračunate da na sve to imamo poticaje na obrađenu zemlju i proizvedeni kukuruz, onda i nije sve toliko loše kako se predstavlja. Budući da se u RS-u i FBiH razlikujemo u mnogo čemu, prvenstveno o pitanju poticaja, nije ni čudno što imamo problema sa Europom, jer nemamo jedno ministarstvo na razini države pa da to bude jednoobrazno, smatra predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Pored Klasa, u FBiH još nekoliko mlinova otkupljuje kukuruz kao što su Mlin iz Visokog, Mlin Nezić iz Gradačca i drugi, plaćanje je redovno, a kako ističe Bićo, “ko god ima kukuruza, oni će otkupiti.”

– Izvozi se najviše u Tursku, u obliku brašna ili u zrnu, te tako 90 posto naše proizvodnje odlazi tamo, a cijena varira od otkupljivača i ovisi o kvaliteti proizvoda, rekao je Bićo.

Dobra proizvodnja

Usorac smatra da je vrlo bitno da bude dobra proizvodnja, zato što je cilj proizvođača da se sve otkupi i svakako proizvede što više domaćeg kukuruza. – Sve ostale žitarice ove godine su također išle za Tursku, te su plasirane bez problema, ali ove godine pšenice se jako malo zasijalo zbog toga što ljudi u RS-u nisu imali novca, niti su dobili poticaj od države, kazao je Usorac.

Udruženje poljoprivrednika FBiH ima dogovor da koliko god se proizvede žitarica, proizvođači će za to dobiti i novac, tako da imaju osigurano tržište. – Nema oganičenja ni zaduženja, a ni blizu se ne može proizvesti koliko se može otkupiti, te se sve žitarice otkupljuju, kazao je Bićo, dodavši da se najviše kukuruza u FBiH proizvodi u posavinskom dijelu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje