Pregovori EU - SAD

Poljoprivrednici se boje za svoju budućnost zbog otvaranja nove runde pregovora TTIP-a

Agrovijesti
Kip slobode Fotografija: Morana Begač
Dok se pregovarači pripremaju za 12. rundu TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) razgovora koji će se održati 22. veljače, kriza u francuskoj poljoprivredi stvara strah u sektoru preko trgovinskih sporazuma, donosi EurActiv Francuska

"Imamo vrlo osjetljive industrije u Francuskoj, kao što su poljoprivreda i čelik", rekao je Charles-Henri Weymuller, voditelj Odjela za politiku trgovanja u Francuskom trezoru. Kako smatraju ekonomisti, trenutni pregovori TTIP-a između EU i SAD-a imat će značajan utjecaj na francusku ekonomiju.

Kakav se učinak očekuje

Na raspravi koju je organizirao EurActiv u Parizu 17. veljače o potencijalnim prednostima TTIP-a za Francusku, vrlo je brzo pokrenuta i diskusija o strahovima u poljoprivrednom sektoru. Radna rasprava bila je podržana od AmChama EU (American Chamber of Commerce to the EU).

"Poljoprivredni se sektor u Francuskoj bori. Raspravljati o trgovinskim sporazumima u ovom ozračju je vrlo teško", kaže Yves Morvan iz francuske zadruge poljoprivrednika InVivo.

Po senatoru Philippeu Bonnecarrèreu, neće svi sektori biti pogođeni na isti način, a neki mogu čak i profitirati. "Vrlo je vjerojatno da će efekt transatlantskog sporazuma na proizvođače žitarica imati prilično neutralan utjecaj te da će on čak biti pozitivan za izvoznike mliječnih proizvoda", kaže Bonnecarrère.

Stočari su najglasniji protivnici TTIP-u. S obzirom na to da su već u teškoj financijskoj situaciji, boje se da će im povećani uvoz mesa iz Amerike ugroziti poslovanje. Sjedinjene Američke Države trenutno izvoze samo oko 15.000 tona goveđeg mesa u Europu godišnje, a ta bi se brojka mogla povećati na 300 do 600.000 tona nakon TTIP-a prema Interbeyu (Francuska nacionalna trgovinska organizacija za stoku i mesne proizvode). SAD je najveći svjetski proizvođač goveđeg mesa, a s višim troškovima proizvodnje francuski poljoprivrednici će se morati boriti za prilagodbu svojeg modela novoj konkurenciji - nešto za što će staviti francuske političare u stanje pripravnosti. "Sporazum se neće ratificirati dok god se ne riješe pitanja stočarstva", upozorava Bonnecarrère.

Prednost rasta

Pregovori između Washingtona i Europske komisije započeli su u lipnju 2013. godine, a konačni dogovor trebao bi biti odobren od nacionalnih parlamenata 28 EU zemalja članica. Sveukupno, TTIP bi mogao pridonijeti određenim dijelovima poljoprivredne industrije, a i ostalim sektorima francuske ekonomije. U Izvješću o utjecaju TTIP-a na trgovinske odnose između SAD-a i EU, Svjetski trgovinski institut utvrdio je da bi dogovor mogao biti koristan za male i srednje poduzetnike koji trpe više kao rezultat propisa i trgovinskih barijera od multinacionalnih tvrtki. Koen Berden iz Instituta naglašava kako je "90% tvrtki koje izvoze u Ameriku iz sektora malog i srednjeg poduzetništva". U Izvješću se zaključuje da bi TTIP potaknuo rast francuskog BDP-a za 0,3 posto godišnje te bi doveo do laganog pada cijena s obzirom na otklanjanje bescarinskih trgovinskih barijera. Francuski izvoz u SAD mogao bi rasti na 23%.

No utjecaj će značajno varirati ovisno o poslovnom sektoru. "Određeni sektori kao što su transportna oprema ili mehanizacija imat će koristi od TTIP-a, dok ostali neće", kaže Berden. "Suprotno popularnom mišljenju, francuska poljoprivreda bi trebala profitirati", dodaje. "Ukupni utjecaj TTIP-a na EU izvoz u SAD visoko će varirati između 5 i 121%, ovisno o državama članicama", objašnjava Berden.

Borba standarda

Pitanje međusobnog otvaranja javnih tržišta bit će na stolu sljedećih nekoliko rundi pregovora u Bruxellesu. Pored pitanja poljoprivrede, Francuska će također forsirati nastavak razgovora o napretku u bescarinskim barijerama. "Glavni dio pregovora ovisit će o bescarinskim barijerama za trgovanje", kaže europarlamentarac Franck Proust. "Standardi su najvažnija točka. Ako uspijemo nametnuti jedinstveni set američkih i europskih standarada, to bi bio veliki dobitak u smislu konkurentnosti", dodaje.

"To je jedna od pregovaračkih tema na kojima Francuska želi fokusirati sve svoje snage", smatra Weymuller, u cilju osnaživanja razvoja međunarodnih standarda na osnovi europskog modela. "Ako ne uspijemo, drugi će to napraviti za nas; mislim na zemlje u razvoju."

"Nema žurbe. Ne vjerujem da će se nešto dogoditi u sljedeće dvije godine. Kvaliteta sporazuma bi trebala biti primarni cilj", zaključuje Proust.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje