SJEDNICA STRUKOVNE GRUPE AGRARA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Poljoprivrednici što prije trebaju dobru kišu

Agrovijesti
Sjetva Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Članovi grupe pohvalili su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija zbog pravovremene isplate poticaja te će se proljetna sjetva moći obaviti planiranom dinamikom.

U HGK – Županijskoj komori Virovitica održana je sjednica Strukovne grupe agrara. Na njoj je za predsjednika grupe jednoglasno izabran Ivan Gojević iz tvrtke Agrimex iz Detkovca, umjesto dosadašnjeg predsjednika Zlatka Pleše koji je u međuvremenu izabran za predsjednika HGK – ŽK Virovitica.

Raspravljalo se o aktualnom stanju u agraru na području županije s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu. Članovi grupe naglasili su da su nužne oborine za obavljanje proljetne sjetve u optimalnim agrotehničkim rokovima i planiranom dinamikom te kvalitetno nicanje usjeva. Svi organizatori proizvodnje i proizvođači osigurali su sav potreban repromaterijal i pravovremeno su obavljene sve agrotehničke mjere za početak sjetve, istaknuto je. U proizvodnji duhana na području županije ugovorene su nešto veće površine duhana tipa virginia u odnosu prema prošlogodišnjima.

Nakon rasađivanja duhana u polje, procjenjuje se da će se površine pod duhanom još povećati, za jedan do tri posto u odnosu na ugovorene. Zbog nedostatka radne snage uvodi se strojna berba na oko 20 posto površina pod duhanom. Usjevi iz jesenske sjetve su dobrog vegetativnog izgleda i obavljena je prihrana, a očekuju se oborine kako bi biljke apsorbirale hranjivo te se uz povoljne klimatske uvjete ostvarili dobri prinosi.

Zbog nedostatka zimskih oborina na pojedinim područjima i ovisno o strukturi tla, kamilica je slabije niknula te su nužne oborine koje bi uz pravovremeno provedenu prihranu povoljno utjecale na njezin daljnji vegetativni razvoj.

Članovi grupe pohvalili su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija zbog pravovremene isplate poticaja te će se proljetna sjetva moći obaviti planiranom dinamikom. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje