Investitori pate

Poljoprivrednici tvrde da EU politika o biogorivima šteti povjerenju investitora

Agrovijesti
Novac - poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
"Nestabilna" politika Europske komisije o biogorivima stvorila je nesigurnost među investitorima i potkopala tržište, priopćio je čelnik EU poljoprivrednika za EURACTIV.com.

Pekka Pesonen, glavni tajnik Copa-Cogeca, izjavio je za EURACTIV.com da je stalna promjena smjera Komisije izazvala neizvjesnost ulagačima.

"Iako pozdravljamo jasnu podršku naprednim biogorivima u prijedlozima Komisije, predložena vizija razvoja napredne industrije biogoriva zapravo šteti povjerenju ulagača", rekao je Pesonen.

Pesonen je pojasnio da umjesto postavljanja novih naprednih postrojenja za biogoriva, odluka izvršne vlasti može pomoći zatvaranju postojećih postrojenja. "Razvoj naprednih biogoriva također ovisi o snazi ​​konvencionalnog tržišta biogoriva", rekao je čelnik Copa-Cogeca, dodajući kako treba usvojiti drukčiji pristup za jačanje uloge poljoprivredne i šumske biomase u svim sektorima bioenergetike.

Ipak, Green NGO Transport & Environment (T&E) ne dijeli taj stav. U razgovoru za EURACTIV, stručnjakinja za naftu i biogoriva na T & E-u Laura Buffet kaže kako su naručili istraživanje o pitanjima ulaganja koja su pokazala da će 95% ulaganja u postrojenja za biodizel biti vraćeno do kraja 2017. Za Buffet je promatrajući  klimatske i ekološke učinke postojećih politika EU biogoriva, postalo jasno da se ulaganja u alternativnu energiju za transport moraju odmaknuti od biogoriva prema boljim alternativama poput održivih naprednih biogoriva.

"Jedan važan element koji treba imati na umu jest velika količina uvoza palminog ulja koja ulazi u biogoriva EU. Oko jedne trećine tekućeg biodizela u EU izrađeno je od palmi, uglavnom uvezene iz jugoistočne Azije. Jasno je da to ne pogoduje ruralnom razvoju u Europi ", smatra Buffet.

Investitori pate

Industrija bioetanola tvrdi da je promjenjiva politika EU-a o biogorivima i prije svega prouzročila gospodarsku štetu ulagačima."U prvih pet godina ovog stoljeća u Europi ulagači su godišnje zaradili stotine milijuna eura, a u idućih pet godina to se povećalo na milijarde eura godišnje", rekao je Eric Sievers, direktor investicija u Etanol Europe.

Kako tvrdi, industrija je još uvijek zainteresirana za ulaganje. Luc Vernet, viši savjetnik u Farm Europe, vjeruje da se prijedlog temelji na pogrešnoj viziji poljoprivrednog sektora i njegove integracije u širu poljoprivrednu industriju. Kako tvrdi prijedlog ima važne implikacije za poljoprivredni sektor, budući da su poljoprivrednici i poljoprivredna politika duboko uključeni u proces nastanka biomase.

"Vrijeme je da se vratimo na činjenice, kako bismo vratili perspektivu utemeljenu na činjenicama o održivim biogorivima na bazi EU i naglasili ključni doprinos konvencionalnih biogoriva u poljoprivrednom gospodarstvu, okolišu i ruralnom razvoju u Europskoj uniji", zaključio je Vernet.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje