Strah

Poljoprivrednici u Hrvatskoj, ako propadne TTIP, mogu odahnuti

Agrovijesti
Eu SAD zastave Fotografija: Thinkstock
Hrvatski poljoprivrednici koji sad nisu konkurentni ni proizvodima iz ostatka EU, i te kako su u strahu od dogovora EU sa SAD-om

Pregovori sa SAD-om praktički su propali. Ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima, izjava je njemačkog ministra gospodarstva, vicekancelara i predsjednika SPD-a Sigmara Gabriela za ZDF, koja je jučer potvrdila nagađanja da je nakon 14 krugova pregovora Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i ulaganja (TTIP) između EU i SAD-a sve dalje od dogovora.

ako su mišljenja o TTIP-u i dalje podijeljena – navodno je najspornija točka spoticanja bila uvođenje specijalnih arbitražnih sudova u slučaju sporova sa stranim ulagačima – propast pregovora najprije bi pozdravili hrvatski poljoprivrednici.

Oni sada “stenju” i pod europskim dampingom cijena mlijeka i mesa kojima ni najmanje nisu konkurentni, dok bi uvoz hrane iz SAD-a na koljena bacio ne samo hrvatske, nego i druge europske farmere. Mužnja po kravi, primjerice, u SAD-u iznosi 12 do 14 t, a u EU najviše 10 t mlijeka godišnje po kravi.

Iako se Hrvatska već izjasnila kao “GMO free”, uspostavom nadnacionalnih arbitražnih sudova, kakvi se predlažu, lako bi se, naime, moglo dogoditi da multinacionalka poputMonsanta tuži državu zbog zakona koje smatra štetnim za svoje prihode i očekivanu dobit, primjerice od GM proizvoda, na što se već upozoravalo brojnim prosvjedima diljem EU.

Više pročitajte na vecernji.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje