Zajednička poljoprivredna politika

Poljoprivrednici zavrjeđuju poštenije plaćanje i potvrdu da im se rad cijeni

Agrovijesti
Phil Hogan i Gabriela Matečná na press konferenciji Vijeća Fotografija: Europska unija
“Europljani žele znati odakle im je hrana. Lokalni proizvodi postaju sve značajniji našim potrošačima. Taj se trend valja ugraditi u reformu Zajedničke poljoprivredne politike a sigurnost hrane mora ići ruku pod ruku s ukazivanjem njezinog porijekla“.

Kvaliteta umjesto kvantitete. Ovo je odgovor na pitanje koju vrst poljoprivrednog modela Europljani žele u budućnosti. Bilješka je to s neformalnog sastanka ministara poljoprivrede, radnog skupa uobičajenog na početku svakog, pa sada i austrijskog predsjedavanja EU. Odluka o modelu poljoprivrede za buduće godine, možda i desetljeća bit će središnja os oko koje će se vrtjeti pregovori o novom ZPP-u (Zajedničkoj poljoprivrednoj politici) EU, odnosno na koje će se načine i kako raspodijeliti skoro 40 posto zajedničkog proračuna.

“Mi u Europi moramo zajedno ići ovim putem“, upozorila je, najmanje deklarativno, ministrica za održivi razvoj i turizam Elisabeth Koestinger. Austrijski rezultati su impresivni, “poljoprivreda je u našoj zemlji daleko raznolikija nego u bilo kojoj drugoj“ i to je tajna uspjeha. Austrija svake godine izdvaja 1,1 milijardu eura u fondove ruralnog razvoja čime – naglašavaju predstavnici predsjedavajuće države, potiču značajna ulaganja koja vraćaju život u ruralne krajeve. “ZPP ne pomaže samo našim poljoprivrednicima. Mnoge europske regije ne bi bile kompetitivne bez ovih ulaganja“, izjavila je ministrica. Nadovezao se povjerenik za poljoprivredu u Europskoj komisiji Phil Hogan, “poljoprivreda i proizvodnja hrane su u jako dinamičnom okružju te ZPP treba biti u stanju podržavati sektor i biti dovoljno fleksibilan odgovoriti na svaku promjenu uvjeta i nove izazove“.

Austrijski prilog reformi kontinentalne poljoprivrede je otvaranje rasprave o hranidbenom lancu i proizvodima na tržištu što bliže mjestu gdje su nastali. “Europljani žele znati odakle im je hrana. Lokalni proizvodi postaju sve značajniji našim potrošačima. Taj se trend valja ugraditi u reformu Zajedničke poljoprivredne politike a sigurnost hrane mora ići ruku pod ruku s ukazivanjem njezinog porijekla“. Poticanje lokalnih izvora i spoznaje odakle hrana stiže na naše tanjure ujedno je i garancija njezine kvalitete. Austrijanci sugeriraju i treći element, sve naglašenije prisutan u raspravama o poljoprivredi – poštene prakse.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da dostignemo politički dogovor po ovom pitanju. Poljoprivrednici zavrjeđuju poštenije plaćanje i, iznad svega, potvrdu da im se rad cijeni, a kako bi ostali kompetitivni u budućnosti“, zaključak je austrijske savezne ministrice Koestinger

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje