PRVI PUT STIŽU OBAVIJESTI O IZRAČUNU

Poljoprivrednici zbunjeni: Na površinu isplivala složenost sustava poljoprivrednih potpora

Agrovijesti
Poticaji Fotografija: Thinkstock
Nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi svim poljoprivrednicima koji su podnijeli zahtjev za potpore u poljoprivredi za 2016., a koje su isplaćivane od lanjskog studenog do prošlog srpnja, na kućne adrese poslala obavijesti o ostvarenim pravima za 2016., njihovi izračuni i iznosi, opća je ocjena s terena, i dalje nisu baš jasni.

Nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi svim poljoprivrednicima koji su podnijeli zahtjev za potpore u poljoprivredi za 2016., a koje su isplaćivane od lanjskog studenog do prošlog srpnja, na kućne adrese poslala obavijesti o ostvarenim pravima za 2016., njihovi izračuni i iznosi, opća je ocjena s terena, i dalje nisu baš jasni, piše Glas Slavonije.

Iako je tim putem htjela olakšati pristup informacijama i odagnati dvojbe i nejasnoće korisnika, teren i dalje to ne može pratiti; nastavlja se zbunjenost; nekim iznosima korisnici su ugodno, nekim neugodno iznenađeni.

17 vrsta potpora

Tako je ponovno isplivala sva složenost sustava isplata potpora, za koji su, kada je zaživio u nas, poljoprivrednici, što u šali što u zbilji, znali reći kako, da bi ga se svladalo, treba završiti ekonomski fakultet, unificiranog ključa nema. kažu kako je Hrvatska odabrala najkompliciraniju, SPS, metodu izračuna potpora.

– Njime praktički svaki poljoprivrednik ima poseban obračun, pa ispada da je 100.000 korisnika - 100.000 izračuna. Ni u istom selu, uz iste uvjete rada, izračuni ne moraju biti isti. A potpora je oko 17, pa vi obračunavajte i shvaćajte, možete satima i satima proučavati mjere i podmjere… Osnovno, zeleno, ovakvo, onakvo plaćanje… Model izračuna za razdoblje 2014. - 2022. razlikuje se od čovjeka do čovjeka, sve ovisi o području, od sela do sela ne mora značiti da je ista potpora, izračun. Stoga model treba pojednostaviti - u nekom sljedećem razdoblju po hektaru svi jednako dobiti, što je poštenije i bolje, a i jednostavnije za Agenciju - kaže predsjednik HPK-a Matija Brlošić.

Josip Petanjak kaže kako ni s obavijesti nije lakše pratiti izračune.

– Mi dobivamo po tri osnove – osnovno, zeleno plaćanje i preraspodjela. E ta preraspodjela nije jasna; preraspodjela čega i kako? Na to ime dobio sam 9000 kn na 150 ha. Sve skupa smo po hektaru dobili oko 1700 kn, a oni u ekoproizvodnji dobivaju višestruko više, čujem, u voćarstvu toliko da glava boli – i do 8000 kn, pa taj za voćku, jer to je ekoproizvodnja, ne mora ulagati ništa, nego što mu priroda da, a dobiva ogromne poticaje, da mu se plod s takvim iznosima i ne isplati brati - kaže Petanjak, koji je za pojednostavljenje modela obračuna potpora.

Ni Željku Fabricu nije puno jasniji sustav obračuna potpora.

Pravo na prigovor

– Jedino ga možemo usporediti s bankovnim izvatkom, razlika je malena. Nije mi jasno što smo dobili za životinje – prema njihovu, dobio sam više od 100 kn po grlu poticaja za ovce, a ja sam mislio da je bio nekih 10 eura. Tako sam tu dobio više nego što sam očekivao, a na nekim stavkama manje. Jako mi je malo osnovno plaćanje – 146 eura/ha, a neki u selu imaju 160-170 eura, iako proizvodimo u istom mjestu, na istom geografskom položaju, različito nam je osnovno plaćanje. U mom slučaju malo je prema nekim čistim ratarima, žali se Fabric. Ipak, u HPK-u pozdravljaju slanje obavijesti.

– Korisnici sada imaju uvid koliko su dobili i što. Isplate idu u najavljenim, urednim okvirima, a svatko tko misli da je zakinut, ima 30 dana za prigovor u pisanom ili e-obliku - kaže Brlošić.

Mario Patajac, poljoprivrednik

Oči mi bodu smanjeni iznosi

Veće jasnoće oko obračuna potpora slanje obavijesti Agencije nije donijelo ni Mariju Patajacu. – Oči mi bodu smanjeni iznosi; dobio sam 1600 kn/ha, a nekad je to bilo i do 2000 kn. Mi smo područje s posebnim ograničenjima, pa na poticaj dobivamo još oko 700 kn, a ja sam dobio 630 kn. A kada se od tog iznosa odbije taj dodatak na područje s ograničenjima, ispada da sam dobio 1600 kn, a očekivao sam više. Prekomplicirano je sve to, nezadovoljan je Patajac.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede

Poljoprivrednici dobiju i po petnaest isplata godišnje

Poljoprivrednici su prvi put dobili izvješća o isplaćenim potporama. To nije do sada ni jedan ministar učinio. Pitali smo ministra: Zašto? - To morate pitati njih, ali meni je nevjerojatno da naši poljoprivrednici nisu nikada do sad dobili izvješće o tome koliko im je i za što potpore isplaćeno u proizvodnoj godini. Otkako je Hrvatska članica EU, više nemamo jedinstveni sustav isplate - ne isplaćujemo jednu potporu po hektaru, nego po 10 ili 15 različitih vrsta potpora, tako da poljoprivrednici dobiju i po 15 isplata godišnje, pa ni sami to ne mogu više pratiti. Potvrde o isplati oni su sami tražili i najmanje što sam mogao učiniti bilo je da im to omogućim.