Traktori

Poljoprivrednik star 79 godina prodao kolekciju traktora vrijednu 20 milijuna kuna jer obitelj ne dijeli njegovu strast

Agrovijesti
Traktori Paula Rackhama Fotografija: telegraph.co.uk/BNPS Pogledajte galeriju
Paul Rackham proveo je 25 godina skupljajući najveću englesku kolekciju traktora, i kaže: 'Došlo je vrijeme u životu kada se moraju donijeti odluke'

Poljoprivrednik iz Norfolka, 79-godišnji Paul Rackham prodao je svoju kolekciju starih traktora vrijednu 20 milijuna kuna jer njegova obitelj ne dijeli njegovu strast prema strojevima. On je proveo 25 godina kupujući i restaurirajući više od 230 starih i rijetkih poljoprivrednih strojeva, stvarajući tako najveću kolekciju u Velikoj Britaniji.

Rackham kaže da je odlučio prodati svoje traktore radije nego da ih ostavi u obitelji. "Moja obitelj ne dijeli moju strast prema sakupljanju traktora pa je došlo vrijeme da se donesu odluke. Vrijeme je za novi izazov", kaže Rackham, koji ima četvero djece i sedmero unuka. "Iz nekog razloga dečki više vole kriket, zgodne žene i pivo, a djevojke više vole konje", pomalo razočarano kaže Rackham.

Paul Rackham, strastveni sakupljač traktora

James Durrant iz Clarke and Simpsona, jedne od aukcijskih kuća koje su prodavale kolekciju, rekao je da vjeruje da je Rackham potrošio više novca stvarajući zbirku nego što je dobio njegovom prodajom. "To mu je bio više interes i hobi nego posao", kaže Durrant. "On ima obitelj koja ne dijeli njegovu ljubav prema traktorima kao on, i osjetio je da je vrijeme da krene dalje."

Rackham je potrošio stotine tisuća funti putujući po svijetu kako bi kupio traktore kojima je često bila potrebna potpuna restauracija, no kaže da nimalo ne žali. Kolekcija se procjenjuje kao jedna od najboljih na svijetu, a bila je smještena u ogromnoj hali od 5000 m2 na Rackhamovoj farmi. U traktore se zaljubio sa 16 godina na farmi u Suffolku. Kada je kupio svoj prvi traktor, International Farmall BM iz 1951. za 250 funti, morao ga je potpuno obnoviti i od toga je sve započelo. Njegova zbirka seže od 1916. do 1970-ih godina i na njoj se može vidjeti razvoj mehanizacije tijekom godina. Svi traktori rade i mogu se voziti jer su održavani u stanju kao da su u muzeju. Dosad su ih mogle vidjeti samo osobe koje je pozvao na farmu.

Rijetki primjerci

U njoj je jedini preživjeli primjer vojnog traktora Holt 75 koji je kupila britanska vojska od Amerikanaca u Prvom svjetskom ratu, kako bi zamijenila konje u vuči topova za haubice na fronti. Nakon rata korišten je na farmama, a većinu vremena čamio je u skladištu. Rackham ga je kupio 2007. godine za 60.000 funti i vratio mu staru slavu. "Rijedak je kao kraljevski dragulji. Naći ćete još nekoliko dijamanata na svijetu, ali nećete naći nijedan ovakav. Nadam se da će naći novi poseban dom."

Traktori Paula Rackhama

'Danas traktori imaju klimu, frižidere, Bluetooth - oni su kao hotelske sobe!', šali se Rackham

Tu je još i traktor David Brown iz 1941. koji je napravljen za Kraljevske zračne snage (RAF) kako bi vukao teške bombardere i spremnike goriva na položaje u zračnim lukama i najstariji traktor Saunderson Model G iz 1916. godine koji je napravljen kako bi zadovoljio ratnu kampanju. Fordson Model F iz 1917. izrađen je na molbu vlade Velike Britanije kako bi se zadovoljila povećana proizvodnja hrane tijekom Prvog svjetskog rata.

Jedan od najrjeđih traktora jest engleski Wallis iz 1925. koji je napravljen s ravnim poklopcem motora samo godinu prije nego je proizvodnja prestala, a procijenjena vrijednost mu je 45.000 funti. Zasigurno najzanimljiviji je traktor Caterpillar 15 iz 1931. koji ostavlja tragove kao tenk.

Kolekcija sadrži i mnoga poznata imena kao što su John Deere, Ford i Field Marshall.

Vrijeme je da kažem 'Doviđenja, misija izvršena, idem dalje'

Ovo je najveća kolekcija koja je otišla na aukciju i koja je izazvala velik interes javnosti. Prodaja se održala na Rackhamovoj farmi u organizaciji dviju aukcijskih kuća - Clarke and Simpson u suradnji s kućom Cheffin - krajem rujna 2015. godine na kojoj je prisustvovalo 1000 ljudi. Neki od njih bili su tamo samo da mogu reći da su prisustvovali "događaju stoljeća".

Holt 75 iz 1918. prodan je za 150.000 kuna, a Marshall MP6, šest-cilindrični dizelski traktor iz 1954. godine, za 80.500 kuna.

Kako je bilo na aukciji, pogledajte u videu.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje