SAJAM ZA NOVE GENERACIJE

Poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA predstaviti će mlade u agrobiznisu, generacijsku obnovu, digitalizaciju

Agrovijesti
23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018. Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL
Poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA kao najvažniji međunarodni sajam u ovom dijelu Europe, na dodiru Slovenije s Austrijom , Mađarskom i Hrvatskom, i ove godine, od 25. do 30. kolovoza, u svojoj 56-toj izvedbi potvrditi će svoj renome i značaj. S posebnim naglaskom AGRA će ove godine predstaviti mlade u agrobiznisu, generacijsku obnovu, digitalizaciju, inovativnost, znanje i umrežavanje.

Poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA kao najvažniji međunarodni sajam u ovom dijelu Europe, na dodiru Slovenije s Austrijom , Mađarskom i Hrvatskom, i ove godine, od 25. do 30. kolovoza, u svojoj 56-toj izvedbi potvrditi će svoj renome i značaj. S posebnim naglaskom AGRA će ove godine predstaviti mlade u agrobiznisu, generacijsku obnovu, digitalizaciju, inovativnost, znanje i umrežavanje.

Istaknuti će se cjeline kao što su; hrana iz naše okoline, ekološka poljoprivreda, organski proizvodi za gastronomiju, održivo gospodarenje sa šumama, kao i poljoprivredna mehanizacija za visoko učinkovitu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

AGRA posjetiti će brojni ministri kao i ministarska i gospodarska izaslanstva iz Europe i svijeta. Najznačajnije slovenske institucije predstaviti će se na poslovnim B2B susretima i sajamskim prezentacijama. Država partner ove godine je Makedonija koja ovim nacionalnim nastupom omogućuje svojim izlagačima – predstavnicima makedonske poljoprivrede, gospodarstva i turizma uspostavu novih veza i kontakata, ciljanih poslovnih susreta kao i najširu promociju pred 120.000 posjetitelja sajma iz Slovenije i šireg međunarodnog područja.

Uz Makedoniju koja je zemlja partner, s nacionalnim i regionalnim izlaganjem predstaviti će se i Austrija, Hrvatska i Madžarska, Indija i Poljska. Ukupno, na sajmu AGRA predstaviti će se preko 1.840 izlagača iz 32 države na prostoru površine 71.300 m².

AGRA U BROJKAMA

1.840 izlagača

32 država

24.000 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama

29.000 m2 vanjskih izložbenih površina

3.000 m2 izložba životinja

15.300 m2 pokusnih nasada, manjež

Skupaj 71.300 m2 70.800 izložbene površine

Sajam AGRA je 2017 godine posjetilo 120.000 posjetitelja.

Svake godine sajam AGRA zaokuplja veliku medijsku pozornost. Tu se akreditira 230 novinara iz Slovenije i inozemstva, koji o događanjima na sajmu javljaju u preko 800 raznih priloga. Preko 95% izlagača ocjenjuje sajamski nastup kao uspješan a tu ocjenu potvrđuje i kontinuitet njihovog dolaska i sudjelovanja na sajmu.

SKUPŠTINA I RADNI ZBOR CEJE - EUROPSKE UDRUGE MLADIH POLJOPRIVREDNIKA


Dan prije otvaranja sajma održat će se skupština i radni zbor CEJE - Europske udruge mladih poljoprivrednika, koja će se nastaviti na zajedničkoj konferenciji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije. Zaključci konferencije bit će predstavljeni prilikom otvaranja sajma. Sajam otvara predsjednik Saveza seoske mladeži Slovenije Rok Damijan u nazočnosti ministra poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, ministara i ministarskih izaslanstava Europske unije, predstavnika veleposlanstava i drugih visokih predstavnika gospodarstva i politike iz Slovenije, Europe i svijeta.

VRHUNSKI EKSPONATI S PODRUČJA POLJOPRIVREDE I PREHRANE

Na sajmu će nove vizije biti nadograđene vrhunskim eksponatima izlagača s područja poljoprivrede i prehrane među kojima će se naročito isticati pametni IT priključci i uređaji za ratarstvo, voćarstvo, hortikulturu, stočarstvo i vinogradarstvo. Predstaviti će se vodeći svjetski brandovi poljoprivredne i šumarske mehanizacije, nova oprema i sredstva za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način, vrhunski proizvodi, jela i vina prehrambeno prerađivačke industrije kao i proizvodi iz dodatnih djelatnosti OPG-ova.

NAJZNAČAJNIJE DRŽAVNE, KOMORSKE, GOSPODARSKE I STRUKOVNE ORGANIZACIJE I INSTITUCIJE

Na sajamskim prostorima, s izložbama, savjetovanjima i stručnim događanjima predstaviti će se najznačajnije državne, komorske, gospodarske i strukovne organizacije i institucije. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane svakodnevno će predstavljati inovativne mlade poljoprivrednike. Nakon što je u program svjetskih dana uvršten i Svjetski Dan pčelara, velika pažnja na sajmu posvetiti će se tradiciji i razvoju pčelarstva.

Na sajmu će se govoriti o problematici uništavanja invazivnih biljaka, promovirati će se Europsko inovacijsko partnerstvo, a također se na interaktivan način predstaviti zajednička poljoprivredna politika nakon godine 2020. Zajedno sa savezom seoske mladeži Slovenije priprema se seminar europskih mladih poljoprivrednika gdje će se dati poseban naglasak na različite financijske instrumente za razvoj turizma u ruralnim područjima.

Nezaobilazni sudionici u nacionalnom i međunarodnom strukovnom povezivanju su Zadružni savez Slovenije i Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, Gospodarska komora – Komora poljoprivredno prehrambenih poduzeća, te Obrtnička komora Slovenije.

Zavod za šumarstvo Slovenije će u duhu Europske godine kulturne baštine, u izložbama i stručnim savjetovanjima prezentirati kakav bi trebao biti kulturni odnos prema šumama. Također, Zavod će organizirati 20. natjecanje drvosječa - vlasnika šuma. Na sajmu će se, već tradicionalno, predstaviti i obrazovni sustav Slovenije u području poljoprivrede i prehrane.

STRUČNE IZLOŽBE

Stručne izložbe životinja imaju dugu tradiciju na sajmu AGRA. Organizirati će se izložbe najraširenijih slovenskih poljoprivrednih životinja u stajama, s atraktivnim prikazom istih na prostoru manježa. Tradicionalno, biti će vrlo bogata izložba goveda, konja, prasadi, stoke sitnog zuba, malih životinja i riba s naglaskom na ulogu mladih poljoprivrednika, nasljednike poljoprivrednih gospodarstava. Kao posebna zanimljivost, biti će predstavljeni konji u sportskoj ulozi s preskakanjem prepreka, kao i u rekreativnom ( terapeutskom ) jahanju za djecu.

Rascvjetani nasadi biljne proizvodnje u pokusnom vrtu imati će naglasak na pčelarstvo. Tu će biti organizirane zanimljive radionice i vođeni pregledi na centralnom sajamskom vrtu, na permakulturnom i oglednom vrtu kao i na trajnim nasadima hmelja, slovenskog izbora trsova, starih sorata jabuka, kao i u šumsko – parkovnom nasadu.

Na Poligonu Zeleni dragulji prirode biti će prikazana sadnja i sijanje medenih biljaka, konoplje za industrijske, prehrambene i zdravstvene namjene te lana kao stare biljke koja ne smije otići u zaborav.

Pokraj permakulturnog vrta i kučice od slamnatih bala, održivu proizvodnju hrane i održivu gradnju promovirati će Društvo za permakulturu Slovenije i Udruga za gradnju sa prirodnim materijalima.

U čast uspješne realizacije slovenske inicijative za Svjetski dan pčela, na sajmu se već gradi pčelinji hram, u kojem će biti predstavljene pčelinje košnice i apiterapija.

ZNAČAJNA SAJAMSKA DOGAĐANJA

Ukupna sajamska događanja bit će u velikoj mjeri obojena novim idejama i najboljim praksama mladih poljoprivrednika. Na posebnoj tržnici, na degustaciju i prodaju biti će ponuđena njihova vina i ostali proizvodi, koji su rezultat dodatnih djelatnosti na gospodarstvima.

poljoprivrednici imati će prilike sastati se sa svojim kolegama i stručnjacima na mnogim tematskim predavanjima i strukovnim druženjima.

Savez seoske mladeži Slovenije na svojim izložbenim prostorima objašnjavati će posjetiteljima šta sve se nudi kao pomoć mladim poljoprivrednicima, kroz svoje prezentacije predstaviti će najuspješnije mlade poljoprivrednike kao i mnoge druge zanimljive djelatnosti za djecu i mladež. Također, proglasiti će naj traktor godine po izboru mladih poljoprivrednika.

Tradicionalno, na sajmu se održavaju stručni skupovi, predavanja i okrugli stolovi koji obrađuju aktualne teme iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije.

Slovenski zastupnik u EU parlamentu će u suradnji sa svojim kolegom iz Mađarske predstaviti projekt »Pametno selo za pametnu Europu - za svjetliju budućnost sela«

Mariborska razvojna agencija/Enterprise Europe Network organizira kooperacijski susret MEET4BUSINESS AGRA 2018 koji će omogućiti već prije prijavljenim poduzećima sastanke i uspostavu kontakata kao i razmjenu iskustava sa poslovnim partnerima iz Slovenije i svijeta.

Pčelarski savez Slovenije priprema okrugli stol o mladim pčelarima i o važnosti mladih nasljednika za razvoj pčelarstva u Sloveniji.

Na sajmu će se sve zajedno održati 150 poslovnih, stručnih, strukovnih, natjecateljskih i zabavnih događaja, koji će se odvijati kroz sve vrijeme održavanja sajma. Posjetitelji će u Vinskom hramu moći degustirati nagrađenih vina sa ocjenjivanja Vino Slovenija, Gornja Radgona, probati jela iz Agrine kuhinje koja su nagrađena na međunarodnom ocjenjivanju kvalitete prehrambenih proizvoda AGRA. Na Agrinoj tržnici moći će se kupiti domaće delicije i proizvodi. Posjetitelji će se moći okrijepiti s lokalnim i regionalnim kulinarskim specijalitetima, a na ponudi je i biološko certificiran meni.

INPAK

Bienalno, na sajmu AGRA održava se i 21. Međunarodni sajam ambalaže, tehnike pakiranja i logistike INPAK kao i izložba proizvoda koji su sudjelovali na ocjenjivanju „37. Slovenski Oskar za ambalažu“ Sajam AGRA je pravo mjesto za izlagače INPAK-a gdje mogu kvalitetno iskoristiti poslovnu priliku i ponuditi svoja rješenja za pakiranje i ambalažiranje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostalim izlagačima.

STRUČNA OCJENJIVANJA KVALITETE

Među važnije poslovno i kvalitativno poslanje Pomurskog sajma, pored organizacije sajma spada i organizacija stručnih ocjenjivanja kvalitete proizvoda. Objektivnost ocjenjivanja osigurava sastav stručnih komisija, u kojima ocjenjuju licencirani i priznati domaći i vanjski ocjenjivači kvalitete. Zbog tih razloga, priznanja dobivena u Gornjoj Radgoni predstavljaju izvrstan alat tržišne komunikacije. Najbolja prilika za promociju nagrađenih proizvoda svakako je Međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA na kojem se svečano dodjeljuju nagrade, organizirane su degustacije proizvoda, a svi rezultati objavljuju se u katalogu sajma u tiskanom obliku i na web stranicama. Do sada pod okriljem sajma AGRA svoj epilog dobili su: Međunarodno ocjenjivanje mesa i mesnih prerađevina, Međunarodno ocjenjivanje mlijeka i mliječnih proizvoda, Međunarodno ocjenjivanje voćnih sokova, bezalkoholnih pića i embaliranih voda, Otvoreno državno ocjenjivanje vina Vino Slovenija Gornja Radgona i Ocjenjivanje meda s međunarodnim sudjelovanjem. Slijedi još Međunarodno ocjenjivanje poljoprivredne mehanizacije i opreme; 23. – 24.08.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje