Atipičan oblika BSE-a u Poljskoj

Poljska izvijestila o slučaju "bolesti kravljeg ludila"

Agrovijesti
Krave, stočarstvo Fotografija: Pixabay
"Prema Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE), BSE u svom atipičnom obliku, kako je otkriveno u Poljskoj, ne utječe na status Poljske kao zemlje s zanemarivim rizikom za BSE", dodao je.

U Poljskoj je otkriven netipičan slučaj BSE - obično nazvan "bolest ludih krava", iako izolirani slučaj ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje, izjavio je u ponedjeljak glavni veterinar Poljske, a prenosi www.euractiv.com

"Potvrđen je slučaj atipičnog oblika BSE-a u Poljskoj", kazao je Krzysztof Niemczuk, citirajući poljsku novinsku agenciju PAP.

"Prema Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE), BSE u svom atipičnom obliku, kako je otkriveno u Poljskoj, ne utječe na status Poljske kao zemlje s zanemarivim rizikom za BSE", dodao je.

Krave za koje je ustanovljeno da nose BSE u selu Mirsk u jugozapadnoj Poljskoj, na području koje graniči s Češkom i Njemačkom, izolirane su, rekao je Niemczuk.

Atipični soj bolesti otkriven je 24. siječnja tijekom rutinskog pregleda, navodi se u posebnoj izjavi OIE.

Dodaje se da se atipična BSE "pojavljuje spontano u svim populacijama goveda na vrlo niskoj frekvenciji" i kao takva "nema utjecaja na službenu procjenu rizika za BSE u Poljskoj."

Otkrivanjem BSE-a u britanskih krava potaknulo je Europsku uniju da zahtjeva svjetski embargo na britansku govedinu i njezine proizvode 1996. godine, nakon što se saznalo da se može prenijeti na ljude u obliku Creutzfeldt-Jakobove bolesti, koja može biti smrtonosna.

Embargo u Europi ukinut je 1999. godine.

U odvojenom slučaju, stručnjaci iz EU stigli su u ponedjeljak u Poljsku kako bi istražili slučaj i govedinu u poljskoj klaonici koja je navodno izbjegla kontrole pri klanju krava i izvozu mesa u druge zemlje članice Europske unije.

Glasnogovornica Europske komisije Anca Paduraru potvrdila je da je tim stigao u Poljsku, rekavši novinarima kako će "izvješće biti spremno za otprilike mjesec dana".

Skandal s govedinom izbio je krajem prošlog mjeseca nakon što je TVN24 komercijalni kanal emitirao snimke naizgled bolesnih krava koje su zaklane u maloj klaonici na sjeveroistoku Poljske.

U televizijskom izvješću navodi se da su trgovci kupovali bolesnu stoku po znatno nižim cijenama. Poljska je odmah zatvorila klaonicu u selu Kalinowo, 100 kilometara sjeveroistočno od Varšave.

Niemczuk je rekao da je analiza  mesa pokazala da ne predstavlja rizik za zdravlje.

Izvezeno je ukupno 2,7 tona sumnjive govedine u Češku, Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Portugal, Rumunjsku, Slovačku, Španjolsku, Švedsku, Latviju, Litvu.

Poljska je vodeći proizvođač i izvoznik mesa u Europi. Zemlja proizvodi oko 600.000 tona govedine godišnje i izvozi većinu toga, uglavnom u Europsku uniju.

Panika podsjeća na skandal iz 2013. godine u kojem je konjsko meso prošlo kao govedina i upotrijebljeno u gotovim jelima koja su se prodavala diljem Europe.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje