Trgovina

Poljski Enterprise Investors preuzima trgovački lanac Studenac

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Pixabay
Poljski private equity fond Enterprise Fund VIII, kojim upravlja Enterprise Investors (EI), potpisao je ugovor o preuzimanju 100 postotnog vlasničkog udjela u mreži dućana/mini-marketa Studenac, priopćio je u petak poljski investitor.

Poljski private equity fond Enterprise Fund VIII, kojim upravlja Enterprise Investors (EI), potpisao je ugovor o preuzimanju 100 postotnog vlasničkog udjela u mreži dućana/mini-marketa Studenac, priopćio je u petak poljski investitor.

Prodavatelj je osnivač Studenca Josip Milavić, a transakcija je uvjetovana dobivanjem odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, navodi se u priopćenju, u kojem se ne iznosi vrijednost transakcije.

Inače, to je u nešto više od dva mjeseca druga transakcija poljskog fonda na hrvatskom tržištu. Naime, krajem ožujka je fond kojim uprava EI sklopio ugovor o stjecanju 65 posto udjela u tvrtki Pan-Pek, koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda. 

Studenac je osnovan kao obiteljska tvrtka ranih 1990.-tih. Isprva se bavio isključivo veleprodajom, a s vremenom je djelovanje proširio na maloprodaju koja danas čini temelj poslovanja, s 95 posto ukupnih prihoda.

U priopćenju se najavljuje da će EI u Studenac dovesti stručnjake iz industrije koji će, kroz suradnju s postojećim menadžmentom, osigurati uspješnost budućeg poslovanja. 

"Maloprodaja hrane u Hrvatskoj je zadnjih godina doživjela rast zasnovan na porastu kupovne moći te na značajnom povećanju broja turista. Istovremeno, očekuje se kako će se tržište maloprodaje u Hrvatskoj oblikovati prema modernom formatu trgovina. Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma", rekao je partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije Michał Kędzia.

Dodao je kako se planira ubrzanje razvoja prodajne mreže, sudjelovanje u tržišnoj konsolidaciji te poboljšanje poslovanje postojećih prodajnih mjesta.

Krajem 2017. godine Studenac je upravljao s 384 prodajna mjesta, prosječne veličine 120 četvornih metara. Većina dućana nalazi se uzduž jadranske obale, na otocima i u zaleđu. U zadnje tri godine otvoreno je 60 novih prodajnih mjesta. Prihodi Studenca za 2017. godinu iznosili su nešto više od 200 milijuna eura, a trenutno zapošljava više od 2.600 djelatnika, podaci su iz priopćenja.

Enterprise Investors jedno je od najvećih private equity društava u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi. Od osnutka 1990. godine, EI je prikupilo sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi nešto više od 2,5 milijardi eura. Ti su fondovi investirali 1,8 milijardi eura u 141 društvo iz različitih sektora, te izlaskom iz 127 društava ostvarili prihode od 3,7 milijardi eura, navodi se u priopćenju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje