SASTANKA HPK S PREDSTAVNICIMA POLJOPRIVREDNE KOMORE IZ POLJSKE

Poljski poljoprivrednici povećavaju svoju proizvodnju, no na farmama nema tko raditi

Agrovijesti
Posjet poljskih poljoprivrednika Hrvatskoj Fotografija: HPK
Prosjek poljoprivrednog zemljišta iznosi 19,2 ha a primarna proizvodnja te regije su ratarske kulture: pšenica, repa i šećerna repa a od stočarske proizvodnje dominira govedarstvo te farme broje prosječno oko 1000 grla stoke. Istaknuli su kako se suočavaju sa problemom nedostatka radne snage; poljoprivredna gospodarstva se šire i poljoprivrednici povećavaju svoju proizvodnju, no na farmama nema tko raditi.

Tijekom ovog tjedna u studijskom posjetu Hrvatskoj je grupa poljskih predstavnika poljoprivredne komore pokrajine Pomeranije, sjeverne poljske pokrajine koja zauzima gotovo 18.300 km2 te broji oko 2 milijuna stanovnika.

Čak 30 predstavnika ove najsjevernije poljske pokrajine, koja čini jednu šesnaestinu Poljske, kroz tjedan dana obilazi kontinentalnu, gorsku i istarsku regiju gdje će se susresti sa našim poljoprivrednim proizvođačima, tvrtkama i OPG-ovima. Prvog dana njihovog službenog posjeta održana je mini-konferencija u Zagrebu. Hrvatska poljoprivredna komora zajedno sa svojim članicama (predstavnicima udruga) sastala se sa predstavnicima njihove Komore. Međusobna iskustva i načini funkcioniranja njihove komore i poljoprivrede općenito pokazali su se vrlo interesantnim temama te je četverosatni sastanak bio prekratak da se dotaknu sva područja, izvjestili su iz Hrvatske poljoprivredne komore..

Neki od predstavnika njihove Komore koji su posjetili Hrvatsku su Zenon Bistram – predsjednik Poljoprivredne komore pokrajine Pomeranije, Wiesław Burzyński - potpredsjednik Poljoprivredne komore pokrajine Pomeranije, Zygmunt Stromski – zastupnik pokrajine Pomeranije u vijeću Poljoprivredne komore Republike Poljske, Krzysztof Pałkowski – zamjenik direktora Odjela za zaštitu okoliša Poljoprivredne komore pokrajine Pomeranije te Jarosław Jelinek – direktor ureda uprave Poljoprivredne komore pokrajine Pomeranije. Osim navedenih, bili su tu još i predstavnici iz sektora; stočarstva, ratarstva, ribarstva, pčelarstva, voćarstva i povrćarstva, mljekarstva te profesor poljoprivredne škole.

Tema za razgovor bilo je puno a najviše je interesa pokazala njihova stočarska proizvodnja (govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo) u kojoj poljaci itekako prednjače te zadnjih nekoliko godina postižu zavidne rezultate i porast proizvodnje. Razmjena iskustava dviju država bila je na obostranu korist te su naši i njihovi proizvođači razmijenili kontakte s ciljem daljnjeg povezivanja.

Od 2004. godina kada je Poljska postala punopravna članica EU, ali i prije toga, poljski poljoprivrednici odlazili su na studijska putovanja u Francuski, Njemačku, Austriju kako bi učili iz primjera susjednih zemalja u okruženju i usvojili najbolje prakse u svojoj državi. Poljaci jako dobro iskorištavaju sredstva iz Europske unije a upravo su im ti posjeti dali temelj da se što prije snađu u novoj sredini koja ih je čekala ulaskom u EU.

Prosjek poljoprivrednog zemljišta iznosi 19,2 ha a primarna proizvodnja te regije su ratarske kulture: pšenica, repa i šećerna repa a od stočarske proizvodnje dominira govedarstvo te farme broje prosječno oko 1000 grla stoke. Istaknuli su kako se suočavaju sa problemom nedostatka radne snage; poljoprivredna gospodarstva se šire i poljoprivrednici povećavaju svoju proizvodnju, no na farmama nema tko raditi.

Posjet poljskih poljoprivrednika Hrvatskoj

Korisno je bilo čuti kako poljoprivredna komora kod njih funkcionira budući da smo i sami u procesu kreiranja našeg sustava te su pozitivni primjeri iz uspješnih država itekako korisni i ohrabrujući. Osim savjetodavnih usluga koje pružaju članovima komore, svojim članovima daju i besplatna pravna savjetovanja, pomažu im prilikom prijavljivanja na projekte, sudjeluju pri procjeni šteta od elementarnih nepogoda te šteta nastalih zbog divljači te su aktivno uključeni u promociju njihovih poljoprivrednih proizvoda.

Putujući kroz Hrvatsku i upoznavajući se sa situacijom 'na terenu', poljaci su istaknuli velik potencijal u širenju naše proizvodnje i povećanje konkurentnosti, budući da su resursi kojima naša zemlja raspolaže veliki i visoko vrijedni.

Na kraju sastanka, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore te predsjednik poljoprivredne komore pokrajine Pomeranije, potpisali su stajalište o suradnji kako bi se dalje povezivali s ciljem pridonošenja razvoja ruralnih područja Poljske i Hrvatske.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje