Poljoprivreda

Pomama za uzgojem lješnjaka u BiH

Agrovijesti
Lješnjaci Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona koji se odlučuju za uzgoj i proizvodnju lješnjaka, kažu u Poljoprivrednom zavodu Unsko-sanskog kantona.

Sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona koji se odlučuju za uzgoj i proizvodnju lješnjaka, kažu u Poljoprivrednom zavodu Unsko-sanskog kantona.

Prema riječima Edhama Hodžića, direktora ove ustanove, uzgoj ove kulture može biti unosan i perspektivan uz uvjet da se poznaju i poštuju zahtjevne uzgojne mjere kako bi ova vrsta proizvodnje bila rentabilna.

On je istakao kako su plodovi lješnjaka izuzetno traženi u konditorskoj proizvodnji, a otkupna cijena dostiže i do šest maraka.

“Poljoprivrednim proizvođačima bih preporučio da se dobro upoznaju sa svim faktorima ove proizvodnje, pa tek onda da se upuste u nju”, kazao je Hodžić.

On je naveo da se većina proizvođača u USK odlučuje na uzgoj grmolikog oblika ove biljke koji daje manje plodova, umjesto da se lješnjaci uzgajaju na način da se formira stablo koje će dati mnogo veće prinose.

Istakao je kako ova biljka nije zahtjevna u pogledu kvalitete zemljišta, što je jedna od prednosti u ovoj vrsti proizvodnje.

“Iako postoji povećan interes za uzgoj lješnjaka na ovim prostorima, količine koje se proizvode i dalje su veoma male za bilo kakav organizirani otkup, kao što je to slučaj sa malinama, kornišonima i još nekim poljoprivrednim kulturama”, ističe Hodžić.

Jedan od većih proizvođača lješnjaka na području USK je Muhamed Žunić iz Cazina, koji je ovom kulturom zasadio oko deset dunuma zemljišta. “Drago mi je što sve veći broj poljoprivrednika prepoznaje da se radi o perspektivnoj kulturi, koja dugoročno može donijeti višestruku korist”, rekao je Žunić.

Prema njegovim riječima, sredstva uložena u ovu vrstu proizvodnje mogu se vratiti već u trećoj godini, a poslije tog perioda dobit je zagarantovana. Žunić ipak ističe kako uzgoj lješnjaka zahtijeva dobro poznavanje ove vrste proizvodnje i primjenu modernih agrotehničkih mjera.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje