EU politika

Pomoćnik ministra Njavro na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU

Agrovijesti
prof.dr.sc. Mario Njavro Fotografija: Slavko Midzor/PIXSELL
Najvažnija tema o kojoj će se raspravljati bit će stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda te moguće mjere poboljšanja teške situacije različitih poljoprivrednih sektora EU. Europsko tržište poljoprivrednih proizvoda posljednjih je godina u nezavidnom položaju zbog niza poremećaja na globalnom tržištu.

Pomoćnik ministra Mario Njavro prisustvovat će sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije koje će se održati danas u Briselu.

Najvažnija tema o kojoj će se raspravljati bit će stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda te moguće mjere poboljšanja teške situacije različitih poljoprivrednih sektora EU. Europsko tržište poljoprivrednih proizvoda posljednjih je godina u nezavidnom položaju zbog niza poremećaja na globalnom tržištu. Uslijed prekida trgovinskih odnosa u području poljoprivrede s Ruskom Federacijom suočeno je i s padom globalne potražnje, posebno na kineskom tržištu, ali i posljedicama promjene politike EU prema određenim sektorima (ukidanje sustava ograničenja proizvodnje - mliječne kvote - u sektoru mlijeka kojim se održavala stabilnost tržišta) i cijelim nizom drugih utjecaja koji su doveli do trenutne krize u nizu sektora poljoprivrede EU. Na dnevnom redu će se naći svi pogođeni sektori kako bi se u postojećem okviru raspoloživih mjera tražila odgovarajuća rješenja. 

Unatoč interventnim mjeram problemi plasmana i dalje ostaju

Iako je Europska komisija u prethodnom periodu uvela različite interventne mjere, problem i dalje nije riješen. Predstavništvo RH informirat će Vijeće o problemima koje bilježi hrvatski poljoprivredni sektor, posebno u proizvodnji mlijeka i svinjskog mesa, te istaknuti koje mjere smatra korisnima kako bi se pomoglo poljoprivrednicima. Hrvatska je već dostavila svoje pisane prijedloge, u kojima navodi važnost odobravanja dodatne financijske pomoći poljoprivrednicima, nastavak provedbe interventnih mjera te ukidanje barijera za hrvatski izvoz u treće zemlje. 

Osim toga, na Vijeću će Europska komisija i predstavnik Europske investicijske banke informirati o mogućnostima korištenja financijskih instrumenata u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Europska komisija će izvijestiti o aktivnostima koje je poduzela kako bi se promoviralo korištenje financijskih instrumenata, uključujući i edukacije za upravljačka tijela za ruralni razvoj. Od ostalih tema će se razmotriti korištenje hibridnog sustava nutritivnog označavanja namirnica, koji je preporučen u nekim državama članicama, mogućnost pojednostavljenja revizijskih postupaka trošenja proračunskih sredstava EU, a na kraju sastanka estonska delegacija će izvijestiti o održanom sastanku na visokoj razini o afričkoj svinjskoj kugi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje