Maslinarstvo

Ponovno se predviđa loša maslinarska godina

Agrovijesti
Masline Fotografija: Pixabay
Cijene maslinovog ulja skočile su za 20 posto u 2015. godini nakon suša i bolesti koje su poharale veliki dio europskih stabala maslina a industrijskih stručnjaci predviđaju sličan razvoj događaja i ove godine

Prema podacima International Olive Councila globalna proizvodnja maslinovog ulja pala je za trećinu prošle godine, piše CNN. Španjolska koja proizvodi oko 40 posto svjetskog maslinovog ulja doživjela je netipično vruće i suho ljeto 2014. godine, što je dovelo, prema poljoprivrednicima, do najgore berbe u posljednjih 20 godina.

Očekuje se vruće ljeto

Kako bi zadovoljili izvozne potrebe, španjolski proizvođači iscrpili su svoje zalihe. No, čini se da će berba 2015/2016 također biti loša, ponovno zbog neuobičajeno vrućeg ljeta. Tri tjedna vrlo visokih temperatura u srpnju 2015. izazvala su da je velika količina maslina dozrela prebrzo.  U International Olice Councilu sada očekuju da će Španjolska proizvesti 1,2 milijuna tona maslinovog ulja ove godine, što je bolje nego prošle katastrofalne berbe, ali opet ispod tipične proizvodnje od 1,8 milijuna tona.

No ne radi se samo o Španjolskoj. Više od milijun stabala maslina u Italiji, koja proizvodi 20 posto svjetskog maslinovog ulja, pogođena su baketrijskom bolešću. Europske vlasti naložile su mjere suzbijanja u najpogođenijim područjima na jugu Italije u nadi da će suzbiti širenje. Ipak morali su prekinuti sječu kako bi sačuvali maslinike sa stablima starijim od 500 godina.  Kažu da im je EU dala „netočne informacije“ o izbijanju zaraze.

Potrošnja u Americi porasla 250 posto

Više cijene ulja već navode kupce da se prebace na alternativna ulja. Globalna konzumacija maslinovog ulja pala je za 7 posto u 2015. godini na što je direktorica europskog marketinga u IRI-u Anne Lefranc izjavila: „Maslinovo ulje je uvijek bilo ovisno o klimatskim promjenama, no bakterijska zaraza u Italiji mogla bi promijeniti tijek igre na neko vrijeme.“

Maslinovo je ulje dugo bilo glavna namirnica u mediteranskoj kuhinji ali globalno je postala popularna u posljednjih nekoliko godina kada potrošači postaju svjesniji zdravstvenih učinaka u usporedbi s ostalim jestivim uljima.

Konzumacija se povećala u posljednjih 25 godina, prema podacima Coldirettia, a konzumacija u Americi povećana je za 250 posto u istom razdoblju. I dok su berbe u Europi sve lošije, jednoj zemlji proizvodnja maslinovog ulja „cvate“. Tunis je imao rekordnu berbu 2014/2015 te je sada zauzeo drugo vodeće svjetsko mjesto u proizvodnji nakon Španjolske. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje