Hitan sastanak

Popis 11 ključnih pitanja za ministra poljoprivrede Romića

Agrovijesti
Antun Vrakić, predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
Poljoprivrednici očekuju hitan sastanak s ministrom poljoprivrede Davorom Romićem. Za njega imaju popis od 11 pitanja, a osnovno je oporavak sela. Poruka je to iz Hrvatske poljoprivredne komore i udruge poljoprivrednika iz istočne Slavonije

Poljoprivrednici očekuju hitan sastanak s ministrom poljoprivrede Davorom Romićem. Za njega imaju popis od 11 pitanja, a osnovno je oporavak sela, poručeno je iz Slavonskog Broda sa sastanka predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore i udruga poljoprivrednika iz istočne Slavonije. 

"Hrvatska poljoprivreda nije na koljenima, nego ne može funkcionirati. Prvo i osnovno pitanje, od ukupno njih 11, jest pitanje slavonskog sela. Slavonsko selo nije da je propalo nego gotovo nema stanovnika, ne zvone zvona na uzbunu nego nema više tko ni na sprovod otići. Znači, ovo sada što je ostalo poljoprivrednika, da se to spasi. To su poljoprivrednici koji znaju raditi, ostvaruju rekordnu proizvodnju kvalitetnih proizvoda", kaže predsjednik Županijske komore Antun Vrakić. 

Poljoprivrednike zanimaju natječaji i mjere iz Programa ruralnog razvoja, pitanje zakupa poljoprivrednog zemljišta i trženja poljoprivrednih proizvoda, a upozoravaju i na nefunkcioniranje sustava kontrole kvalitete proizvoda zbog čega često, kako kažu, na policama hrvatskih trgovina s domaćom deklaracijom stoje primjerice jabuke iz Poljske. Veliki je problem, upozoravaju, upravo uvoz proizvoda druge klase, a prvoklasni proizvodi naših seljaka propadaju i ne mogu se plasirati na tržište. 

Na tešku situaciju u voćarstvu tako je upozorio Branko Branković iz Kruševice, koji se uzgojem jabuka bavi već 40 godina. "Krenuo je otac s četiri hektra, danas imam 24. Nažalost onda smo i s četiri hektra mi bili gazde, a danas s 24 ja sam samo rob i robijaš svega ovoga", rekao je Branković. 

Po njegovim riječima, otkupljivači su domaću jabuku platili 1,8 kuna za kilogram, a njezina je cijena u trgovačkom centru 10 do 12 kuna. Tom cijenom domaća jabuka ne može konkurirati narančama koje koštaju 4 kune, upozorava Branković. 

Veliki su problemi i u svinjogojskoj proizvodnji. "Dosad je to nekako išlo, ali u zadnje vrijeme proizvođači tovljenika su na koljenima. Još prije šest godina upozoravali smo resorna ministarstva - svinjogojska proizvodnja u poslijeratnom razdoblju bila je oko milijun tovljenika, a danas je pala ispod 500 tisuća, a ništa se ne rješava", kaže Mato Mikić, svinjogojac iz Gundinaca koji tovi oko tisuću tovljenika.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje