SASTANAK ŽUPANA I 22 OPG-A

Popularizacija Varaždinskog bučinog ulja

Agrovijesti
Bučino ulje Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
U Varaždinskoj županiji je 1.100 hektara poljoprivrednih površina pod bučom, što je iznimno puno s obzirom da je u cijeloj Hrvatskoj pod bučom ukupno oko 4.500 hektara poljoprivrednih površina

„Bučograd“ u atriju Županijske palače u sklopu Špancirfesta posvećen isključivo Varaždinskom bučinom ulju i proizvodima od buče, kuharica s receptima, brošura s podacima o svim proizvođačima bučinog ulja iz Varaždinske županije, sufinanciranje nastupa na sajmovima te bojanka posvećena bučama, samo su dio aktivnostima kojima Varaždinska županija sljedeće godine želi popularizirati domaće, izvorno bučino ulje.

Istaknuto je to prošlog tjedna u Županijskoj palači na radnom sastanku župana Radimira Čačića, zamjenika župana Tomislava Paljaka i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutina Vinceka s predstavnicima 22 obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz županije, koji se bave proizvodnjom bučinog ulja i koštica, objavljeno je na županijskim stranicama.

- Dosadašnjih godina nije bilo uloženo dovoljno pažnje i sredstava u poljoprivredu, koja je iznimno važna za Varaždinsku županiju, jer smo ruralna županija. Želimo napraviti značajan pomak u poljoprivredi, što možemo, jer imamo vas proizvođače, kao i kompetentne ljude na čelu s pročelnikom Vincekom. Posebnu pažnju namjeravamo posvetiti Varaždinskom bučinom ulju, jer je to naš autohtoni proizvod koji je iznimno kvalitetan, a još uvijek se dovoljno ne prepoznaje – istaknuo je župan Čačić.

U Varaždinskoj županiji je 1.100 hektara poljoprivrednih površina pod bučom, što je iznimno puno s obzirom da je u cijeloj Hrvatskoj pod bučom ukupno oko 4.500 hektara poljoprivrednih površina. Proizvodnja OPG-ova iz Varaždinske županije se kreće od 0,5 hektara, pa do više od 100 hektara.

- U proračunu Varaždinske županije za 2018. godinu planiramo 500 tisuća kuna samo za promociju Varaždinskog bučinog ulja. Sve vas pozivamo da se uključite u osmišljavanje aktivnosti kojima ćemo promovirati bučino ulje, a s ciljem da se poveća njegovo korištenje i potrošnja – pozvao je Vincek predstavnike OPG-ova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje