FAO

Porasle cijena hrane

Agrovijesti
Račun - cijene hrane Fotografija: Pixabay
Najviše je u svibnju poskupio šećer, za 11,7 posto u odnosu na travanj, budući da su slabije prognoze proizvodnje u Indiji, drugom po veličini proizvođaču šećera u svijetu

Cijene hrane ponovo su porasle u svibnju, četvrti mjesec zaredom, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda FAO, predviđajući na temelju aktualnih trendova niže troškove uvoza hrane u ovoj godini, piše Poslovni dnevnik.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u svibnju za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 155,8 bodova. To ujedno znači da su cijene tih proizvoda još uvijek sedam posto niže nego u prošloj godini, napominju u FAO-u.

Najviše je u svibnju poskupio šećer, za 11,7 posto u odnosu na travanj, budući da su slabije prognoze proizvodnje u Indiji, drugom po veličini proizvođaču šećera u svijetu, potisnule u drugi plan obilan urod šećerne trske i velike izvozne mogućnosti vodećeg svjetskog proizvođača Brazila.

Izrazitije su u prošlom mjesecu poskupjeli i meso i žitarice, za dva odnosno 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, što su FAO-u objašnjavaju snažnom uvoznom potražnjom u Aziji za svinjetinom iz Europske unije i naglim skokom cijena kukuruza.

Najmanje je u svibnju porastao indeks koji iskazuje kretanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, za samo 0,4 posto u odnosu na travanj, poduprt "poboljšanim" cijenama u Europskoj uniji i stabilnom međunarodnom potražnjom za mlijekom u prahu i maslacem.

Niže cijene zabilježene su u svibnju samo u kategoriji biljnih ulja, za 1,8 posto u odnosu na travanj, budući da je palmino ulje pojeftinilo nakon tromjesečnog razdoblja poskupljenja, što u FAO-u dovode u vezi sa slabijom uvoznom potražnjom u Kini, Indiji i EU.

Više pročitajte na poslovni.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje