Organic Cities Network Europe

Poreč jedini hrvatski grad u društvu Pariza, Milana, Nürnberga i Beča..

Agrovijesti
Ekološki proizvodi Fotografija: Thinkstock
Krajem prošle godine osnovana je udruga „Istarska web tržnica“ čiji su članovi poljoprivredna gospodarstva koja se žele uključiti u aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Izaberi lokalno“, a cilj im je unaprijediti izravnu prodaju istarskih poljoprivrednih proizvoda i omogućiti neposredan kontakt između poljoprivrednika i krajnjih potrošača.

Europska mreža organskih gradova ”Organic Cities Network Europe“ osnovana je početkom siječnja ove godine. Mreža je osnovana s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda i najvećim sajmom ekoloških proizvoda BIOFACH, a cilj je da se gradskom stanovništvu osigura ekološka hrana i potakne njezin uzgoj. Poreč je jedini hrvatski grad osnivač Mreže organskih gradova Europe, u društvu Pariza, Milana, Nürnberga i Beča..

Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika Poreča
˝Velik je to značaj za grad i stanovnike, jer je mreža osnovana s ciljem da se ojača i proširi ekološka proizvodnja diljem Europe te da se razviju održivi prehrambeni planovi. Budući da je kod nas proizvodnja ekoloških proizvoda tek u razvoju, smatram da je potrebno iskoristiti ogromno iskustvo i primjere pozitivne prakse koje imaju gradovi članovi. Oni su jedni od predvodnika organske prehrane u Europi i na nama je da iz toga izvučemo maksimum. Članstvo u mreži je važno jer se time šalje i pozitivna poruka našim proizvođačima, ali i cjelokupnom građanstvu da smo spremni podržati i motivirati proizvodnju organske hrane na svojem području. Poreč je u mnogočemu prvi u Hrvatskoj i drago nam je da i ovime možemo biti primjer ostalim gradovima u zemlji˝, kaže zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović.

Svakim danom raste i svijest i interes lokalnog stanovništva i turista prema ekološkim proizvodima, a Poreč će u okvirima svojih mogućnosti poduprijeti proizvođače koji se namjeravaju okrenuti prema toj vrsti uzgoja. Ekološki proizvodi i hrana prodaju se na porečkoj tržnici četvrtkom poslijepodne jednom do dva puta mjesečno, a u ljetnim mjesecima svaki četvrtak. Institut za poljoprivredu i turizam razvio je projekt „Domaća web tržnica“ kojom se promoviraju istarski poljoprivrednici i potiče izravna prodaja njihovih proizvoda. Krajem prošle godine osnovana je udruga „Istarska web tržnica“ čiji su članovi poljoprivredna gospodarstva koja se žele uključiti u aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Izaberi lokalno“, a cilj im je unaprijediti izravnu prodaju istarskih poljoprivrednih proizvoda i omogućiti neposredan kontakt između poljoprivrednika i krajnjih potrošača. Kako tvrdi Štifanić Dobrilović, stalno raste i broj OPG-ova na njihovom području te ih je danas aktivno 500.

Ekološka poljoprivreda
˝Grad želi iskoristiti potencijal na ovom području i kad je riječ o ekološkoj proizvodnji, zauzeti važno mjesto u našem okruženju, poticanjem ekološke poljoprivrede i korištenja organskih proizvoda u prehrani te u pružanju potpore tvrtkama koje se bave proizvodnjom zdrave hrane˝, poručuje Štifanić Dobrilović .

Ističe kako joj je drago da su sugrađani osviješteni i otvoreni, a bogat izbor kvalitetnih proizvoda ima veliki potencijal za razvitak u smjeru potpune organske proizvodnje.

˝Trenutno je na snazi praksa da naše odgojno-obrazovne ustanove preferiraju proizvode lokalnih proizvođača, što znači onih čiji je način uzgoja i proizvodnje i lakše kontrolirati. Zakon o Javnoj nabavi u tome predstavlja otežavajuću okolnost, ali se bez obzira na ovo ograničenje, nastoje se nabavljati što veći broj ekoloških proizvoda. Također, kroz suradnju s lokalnim OPG-ovima, uz institucionalnu podršku te u skladu sa zakonskim okvirima, želja nam je što više organske prehrane uvoditi u gradske ustanove – vrtiće, škole, Dom za starije. Svjesni smo da smo na početku i da će ove prilagodbe biti izazov kako za nas, tako i za male organske proizvođače, no, vjerujemo da će krajnji rezultat i zadovoljstvo svih uključenih biti dobar motiv za dalje˝, zaključuje Štifanić Dobrilović.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje