BORBA PROTIV PREDRASUDA

Poreč potiče mlade na upis u poljoprivrednu školu

Agrovijesti
Fotografija:
Cilj projekta je povećati broj učenika poljoprivrednog smjera Srednje škole Mate Balote te promovirati shvaćanje poljoprivrede kao poželjne, atraktivne, dinamične i profitabilne djelatnosti

Projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“, s ciljem upoznavanja učenika osnovnih škola s inovacijama u poljoprivredi i poticanja na upis srednjih škola poljoprivrednog usmjerenja, predstavili su 11. veljače na konferenciji za novinare u Maloj gradskoj vijećnici u Poreču predstavnici nositelja projekta - Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, ravnatelj dr.sc. Dean Ban i voditelj projekta dr.sc. Milan Oplanić, ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč Krešimir Bronić, te porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Predstavljeni su promotivni materijali vezani za projekt – brošura, promotivni film, te radionice i predavanja u školama, namijenjene učenicima osnovnih škola, napose osmašima koji još nisu čvrsto odlučili u kojem smjeru žele nastaviti svoje obrazovanje.

Negativan trend broja uspisanih

Cilj projekta, koji se provodi od sredine prošle godine, je veći broj upisanih učenika u srednju poljoprivrednu školu, ali i pozitivnije opće-društveno shvaćanje poljoprivrede kao poželjne, atraktivne, dinamične i profitabilne djelatnosti. Naime, u posljednjih 30-tak godina primjetan je trend sve manjeg broja učenika koji upisuju poljoprivredno usmjerenje u sklopu Srednje škole Mate Balote u Poreču.

Ravnatelj Dean Ban istaknuo je kako su uvjeti školovanja u Poreču dobri, budući da je moguće nastaviti obrazovanje na istom mjestu na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta, te bi željeli iskoristiti aktualne povoljne trendove u kurikularnoj reformi, kao i razne mogućnosti, poput sufinanciranja razvoja strukovnog obrazovanja iz EU fondova.
 
"Razvoj poljoprivrede danas nije moguć bez adekvatnog stručnog zvanja, ljudi i mladi koji se odluče za tu struku sigurno neće biti uspješni ako nemaju to obrazovanje - moderne tehnologije, moderni procesi proizvodnje zahtijevaju znanje koje se može steći samo u školi. Drago mi je da se tu uključila i Županija i Grad i da zajedničkim snagama pomognemo animaciji đaka za poljoprivrednu školu, rekao je Ban.

Loša percepcija djelatnosti

"Poljoprivreda se u Istri tretira kao jedna od glavnih djelatnosti, ali nažalost prisutna je jedna loša percepcija poljoprivredne djelatnosti, najčešće se poljoprivredu tretira kao djelatnost u kojoj se ostvaruje nizak dohodak, u kojoj je prisutan dugotrajan i naporan fizički rad, u kojoj ne može ostvariti osobni napredak i razvoj i uvriježeno je mišljenje da je seoski način života neatraktivan, a mi smo kroz ovaj projekt i materijale upravo pokušali naglasiti suprotno", rekao je voditelj Oplanić.

Ravnatelj škole Bronić istaknuo je programe koje nude učenicima ovog smjera – od raznovrsnih predavanja, konkretne prakse, stručnih izleta i putovanja. Dodao je kako animiraju učenike osmih razreda u školama diljem Istre za upise, a želja im je iduće školske godine imati jedan razred ovog smjera s 24 učenika. Dana 25. ožujka 2020. u SŠ Mate Balote planiraju održati Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane učenike i roditelje.

Podrška Grada

Gradonačelnik Peršurić istaknuo je kako se Grad Poreč-Parenzo u ovaj projekt u uključio sufinanciranjem u iznosu od 40 tisuća kuna. "Što se tiče poticanja poljoprivrede, Grad potiče razvoj poljoprivrede kroz više mjera, projekata i aktivnosti. Tu se radi o sufinanciranju posebnog računa županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, kroz koji se odobrava povoljno financiranje projekata u poljoprivredi, sufinanciranju rada udruga u poljoprivredi, rad 'Domaće web tržnice', sufinanciranju LAG-a Središnja Istra - mogućnosti razvoja poljoprivrednih gospodarstava putem mjera LAG-a kao i LAGUR-a Istarski švoj, sufinanciraju se aktivnosti i projekti Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, kao i razne manifestacije i projekti u području poljoprivrede i ribarstva, te sudjelovanja poljoprivrednika na sajmovima. Više godina sufinancirali smo zajedno sa Županijom projektnu dokumentaciju za izgradnju sustava navodnjavanja na Poreštini, sufinanciranog nacionalnim sredstvima i sredstvima europskih fondova, a riječ je o projektu teškom oko 110 milijuna kuna", kazao je gradonačelnik Peršurić.

Dodao je kako su tu i administrativna i edukativna podrška udrugama u poljoprivredi kod prijave projekata na EU i nacionalne natječaje, organizacija Informativnog dana za poljoprivrednike, omogućavanje izlaganja poljoprivrednih proizvoda u okviru raznih manifestacija, kao i redovno tjedno izlaganje tijekom turističke sezone. Dodao je kako je Grad Poreč-Parenzo također član Europske mreže ekoloških gradova, osnovane u suradnji s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda, te najvećim ekološkim sajmom na svijetu BIOFACH u Nürnbergu. Osim Poreča, članovi mreže su i Beč, Pariz, Milano, Nürnberg, i regija Piemont.