Porez na šećer

Porez na šećer pogodio je 326 tvrtki u Velikoj Britaniji

Agrovijesti
Foodwatch kampanja protiv korištenja želatine u sokovima Fotografija: Foodwatch
Vlada je prvotno predvidjela kako će kroz povećanje poreza dobiti oko 520 milijuna funti, no to je revidirano na 240 milijuna funti, navodi se u istraživanju UHY Hacker Younga.

Velika Britanija uvela je u travnju ove godine porez koji je usmjeren na rješavanje pretilosti kod stanovništva. Njime je regulirano da proizvođači moraju platiti 0,18 funti po litri ako piće koje proizvode, a koji  sadrži pet grama šećera na 100ml i 0,24 funte po litri ako sadrži više od osam grama šećera.

Vlada je prvotno predvidjela kako će kroz povećanje poreza dobiti oko 520 milijuna funti, no to je revidirano na 240 milijuna funti, navodi se u istraživanju UHY Hacker Younga.

To se dogodilo zbog toga što su mnogi proizvođači prilagodili svoje recepte kako bi izbjegli porez, poput tvrtke Iron Bru proizvođač AG Barr, koji sada kaže da 99% njihovih proizvoda nije podložno plaćanju poreza.

"Ciljani porezi poput poreza na šećer mogu imati vrlo plemenite ciljeve, ali se suprotstavljaju cilju pojednostavljenja poreznog sustava", rekao je James Simmonds, partner u UHY Hacker Young.

Dodao je kako je dokazano da su zdravstvene dobrobiti ovog poreza ograničene, a troškovi za tvrtke visoki.

"Porez je stupio na snagu u travnju i već je potaknuo stvarne promjene. Više od polovice proizvođača smanjilo je sadržaj šećera u bezalkoholnim pićima čak i prije nego što je takva mjera stupila na snagu, a sada je registrirano više od 400 tvrtki ", izjavio je glasnogovornik HMRC.

Vlada je objavila da će iz proračuna prebaciti dio novca kako bi popunila razliku između početnih predviđanja i revidirane procjene kako bi se osiguralo da još uvijek bude dostupno punih 520 milijuna eura namijenjenih školskim sportovima, navodi UHY.

"Ostaje da se vidi kako će vlada nadoknaditi 280 milijuna funti namjenjenih za školski sport", rekao je Simmonds.

HMRC je ponovio kako će se prihod od pristojbe koristiti za promicanje zdravlja među djecom financiranjem nadogradnje školskih sportskih objekata i plaćanjem zdravog doručka za školske klubove, dodajući kako nastavlja surađivati s industrijom bezalkoholnih pića. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje