Mjere

Portugal isprobava označavanje podrijetla mlijeka

Agrovijesti
Označavanje hrane, deklaracije Fotografija: Thinkstock
Portugalski ministar poljoprivrede Capoulas Santos opisao je autorizaciju kao „mjeru koju sektor vidi kao vrlo važnu“.

„Potrošači će nedvosmisleno ići do police u supermarketu gdje će moći odabrati između mlijeka proizvedenog u Portugalu i mlijeka proizvedenog negdje drugdje“, dodao je. Mjera se još uvijek mora raspraviti na Vijeću ministara, nije još potvrđeno da li će se probni period odnositi samo na mlijeko ili na prerađene i djelomično prerađene mliječne proizvode.

Glasnogovornik Portugalske nacionalne poljoprivredne konfederacije (CNA) rekao je za FoodNavigator: „Smatramo da je ovo poštena i pozitivna mjera za proizvođače i za potrošače, koji imaju pravo znati podrijetlo proizvoda koji kupuju. Svjestan potrošač sa socijalnim pitanjima stoga može izabrati kupovinu portugalskog mlijeka. Slažemo se da što više informacija imamo za potrošače, to bolje, sve dok ta pravila ne koče, na primjer distribuciju u kratkim distributivnim lancima.“

Portugal je donio oblik označavanja podrijetla za svinjetinu u rujnu prošle godine s uvođenjem oznake kvalitete za domaće proizvedenu svinjetinu. Glasnogovornik CNA je rekao da nije poznato da li Vlada misli produžiti označavanje podrijetla na druge proizvode. Francusko probno označavanje pokriva prerađeno meso i mliječne proizvode.

Italija je najavila svoje obvezno označavanje podrijetla za mliječne proizvode koje će stupiti na snagu 90 dana nakon objave - pružajući proizvođačima i prerađivačima vrijeme za prilagodbu s uvjetima označavanja – i biti će na snazi do 31. ožujka 2019. godine. Grčka, Finska i Litva su također poslale svoje zahtjeve za sličnim označavanjem dok je Italija zatražila označavanje podrijetla za pšenične proizvode.

Eucolait, Europsko udruženje mliječne trgovine protivi se obveznom označavanju podrijetla. Njihov glavni tajnik Jukka Likitalo u otvorenom pismu povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitisu kaže da je prokazivanje obvezatnog označavanja podrijetla „čisti protekcionizam“.

Europski prehrambeni lobi FoodDrinkEurope (FDE) i Europsko mliječno udruženje (EDA) su također izrazili svoje protivljenje, obrazlažući ga da će negativno utjecati na proizvođače koji su smješteni blizu granica regije, podići potrošačke cijene i ometati trgovinu na jedinstvenom tržištu.

Označavanje podrijetla još mora dobiti potporu Europskog Parlamenta. Prije dva mjeseca, zastupnici EP-a još su jednom glasali u korist obveznog označavanja za sve vrste mlijeka namijenjene za konzumaciju, mliječne proizvode i mesne proizvode u cilju obnavljanja povjerenja potrošača uslijed skandala s konjskim mesom i drugih slučajeva prevara s hranom. Rezolucija je usvojena s 422 glasa za, 159 protiv i 68 suzdržanih.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje