Otvoren 3. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda

Poruka 120 domaćih proizvođača hrane: Zagrepčani kupujte našu zimnicu na Trgu

Agrovijesti
Sajam zimnice u Zagrebu Fotografija: Marko Prpić/PIXSELL Pogledajte galeriju
Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih hrvatskih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se povezuju s pojmom „zimnica“ te im omogućiti prodaju i direktno povezivanje s  potrošačima.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvorili su danas na glavnom zagrebačkom trgu treći po redu Sajam zimnice i autohtonih proizvoda.

„U ponedjeljak se obilježava Svjetski dan hrane, a mi ovim Sajmom dajemo trodnevnu uvertiru jednoj od najvažnijih tema današnjice – hrani. Želim da ova tri dana zajedno razmišljamo o hrani, o polju na kojem je uzgojena, o rukama koje su o njoj brinule, o putu koji je ta hrana prošla prije nego što je došla do našeg stola. Želim da cijenite hranu i da cijenite ruke koje su je proizvele.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić na otvaranju Sajma.

Sve županije i grad Zagreb

Sajam zimnice u Zagrebu

Sajam se održava od danas do nedjelje na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba, a okuplja 120 izlagača iz svih hrvatskih županija. Na Sajmu se predstavljaju proizvodi zimnice te autohtoni proizvodi čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih hrvatskih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se povezuju s pojmom „zimnica“ te im omogućiti prodaju i direktno povezivanje s  potrošačima.

Sajam je okupio 120 izlagača iz svih hrvatskih županija i Grada Zagreba (OPG-i, manji obrti i zadruge) koji drže do običaja i tradicije pripremanja zimnice, a posebno se predstavljaju autohtoni proizvodi čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

Prodaja autohtonih proizvoda

Sajam zimnice u Zagrebu

Ovi proizvodi zaslužuju posebnu pažnju budući je riječ o proizvodima koji imaju snažnu poveznicu s određenim zemljopisnim područjem, te se svojim karakteristikama i ugledom znatno razlikuju od sličnih proizvoda iste kategorije. Autohtoni proizvodi predstavljaju gastronomski identitet zemljopisnog područja u kojem se proizvode kao i Republike Hrvatske, a ujedno sve više privlače pozornost potrošača koji znaju da za takve proizvode vrijedi platiti i nešto višu cijenu jer proizvod čiji je naziv zaštićen jednom od oznaka jamči prepoznatljivu kvalitetu.

Sajam zimnice u Zagrebu

Med, kulen, čvarci, zelje, ajvari....

Mi smo već treću godinu na sajmu, a med ovdje prodajemo po cijeni od 80 kuna za med od kadulje, pa 40 kuna za cvjetni, kaže Ivan Knežević iz Šiškovaca kod Vinkovaca koji je bio i jedan od nominiranih Večernjakovih „Zlata vrijednih“ OPG-ovaca. Knežević kaže da je godina za med bila relativno dobra, a njegov OPG godišnje proizvodi od 15 do 20 tona. Ovo je izvrstan način da naši građani kupuju domaće proizvode, kaže Knežević.

Sajam zimnice u Zagrebu

Smokve sve traženije

Vlasnik poljoprivrednog obrta Brojne sa Visa, Velimir Mratinić, na sajmu izlaže svoje proizvode od smokava, od kojih se posebno ističe hib – viška pogača od smokve. Imamo 250 stabala smokava i prodajemo svoje proizvode po cijeni od 25 do 45 kuna. Zadovoljni smo ovakvim načinom prodaje proizvoda, a kroz mjere ruralnog razvoja svoju proizvodnju namjeravamo proširivati.

Bogdanović Helena iz Ogulina, ističe kako sa 1 ha površine proizvodi voće posebno bobičasto, a većinu svojih proizvoda proda na sajmovima i na kućnom pragu. Posebno sam ponosna na svoj proizvod, marmeladu od šiška, zelenog papra i kadulje, ističe. Nastojim osmisliti nove proizvode, jer su potrošači postali zahtjevni i stalno treba nuditi nove proizvode. I ona većinu svojih proizvoda proda na kućnom pragu.

Zelje zaštićeno, a traži se autohtono sjeme

Sajam zimnice u Zagrebu

Obitelj Cafuk poznati su proizvođali povrća koji ga proizvode na 120 ha na 150 rascjepkanih parcela. Osim što prozvode varaždinsko zelje koje je prošli tjedan dobilo zaštitu na EU razini, Marija Cafuk, kaže kako su i poznati po tome što su čuvari autohtonog sjemena zelja, koje ljudi sve više od njih traže. Ove godine smo imalo 500 tona zelja, a cijena je dobra od 2 do tri kune za kilogram, a ovdje nudim i sve ostalo sa našeg imanja, kaže Cafuk.

Sa ovom godinom zadovoljan je i Nikola Vidaković suvlasnik i direktor tvrtke Agrovelebit koja proizvodi krumpir na 30 ha, a godišnje je to oko 500 tona krumpira. Od prije par dana počeli smo isporuku krumpira u Zagrebu na kućni prag, na našim stranicama građani mogu naručiti kurmpir i mi ga dostavljamo na njihova vrata, ističe Vidaković. Za 10 kilograma krumipir, u posebnom pakiranju potrebno je izdvojiti 58 kuna.

Sajam zimnice u Zagrebu

Inžinjera aeronautike iz Baranje Hrvoje Matijević kaže kako su suhmesnati proizvodi, kulen, slanina, kobasice i drugo postali jako traženi na tržištu i njegov OPG uspjeva sve prodati. Imamo svoje svinje, radimo proizvode vrhunske kvalitete i to potrošači prepoznaju, ističe.

Sajam zimnice u Zagrebu

Proizvodimo godišnje oko 6 tona proizvoda i od toga se može dobro živjeti jer supruga i ja, radimo na drugačji način prodaju, kaže Matijević. Da slavonske delicije imaju sve bolju prođu na tržištu smatra i Goran Jančo, pobjednik projekta Zlata vrijedan od prije 3 godine. On kulen odlične recepture prodaje po cijeni od 200 kuna, a kaže da Zagrepčani jako traže slaninu, svinjsku mast, čvarke.

Miris domaćeg češnjaka

Sajam zimnice u Zagrebu

Među proizvodima koji se nude na Trgu je i češnjak, a poznati proizvođa Marijan Balić iz Ilače kaže kako potrošači prepoznaju domaći kvalitetu, a ovakvi sajmovi su osim prodajnog karaktera odličan način za promociju domaće proizvodnje. Mislim da je ovakve sajmove potrebno raditi po svim velikim gradovima, kaže Balić.

 

Što se sve prodaje:

Sajam zimnice u Zagrebu

 

Voće i orašasti plodovi

Prerađevine od voća (pekmezi, kompoti, suho voće, ušećereno i kandirano voće)

Povrće (krumpir, zelje, grah, paprika, krastavci, i dr. svježe povrće)

Prerađevine od povrća (ajvar, ukiseljeno povrće, sušeno povrće i sl.)

Začinsko bilje (svježe, sušeno)

Mesne prerađevine

Sirevi u ulju

Riba (usoljena riba u ulju npr. inčuni, srdele )

Maslinovo ulje, bućino ulje, svinjska mast

Med

Ostali slični proizvodi koji spadaju u tradiciju zimnice

 

Autohtoni proizvodi:

Sajam zimnice u Zagrebu

Baranjski kulen (ZOZP)

Lički krumpir (ZOZP)

Dalmatinski pršut (ZOZP)

Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje (ZOI)

Istarski pršut/ Istrski pršut (ZOI)

Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak (ZOZP)

Slavonski kulen / Slavonski kulin (ZOZP)

Varaždinsko zelje (ZOI)

Slavonski med (ZOI) - nacionalna zaštita

Zagorski mlinci (ZOZP) - nacionalna zaštita

 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje