Danas prosvjed poljoprivrednika iz centralne i istočne Europe

Poruka EU liderima: Ispunite svoja obećanja!

Agrovijesti
Fotografija: Wikimedia
Na inicijativu litvanske poljoprivredne komore (Chamber of Agriculture of Lithuania) danas, 12. prosinca, u Briselu će se održati prosvjed poljoprivrednika iz Litve, Latvije, Poljske, Češke i Slovačke. Poljoprivrednici će pozvati šefove vlada članica EU na ispunjenje obećanja iz 2002. godine o pravednijim plaćanjima kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Prosvjed poljoprivrednika uslijedit će nakon što je prošlog četvrtka, 5. prosinca, koalicija od devet poljoprivrednih organizacija baltičkih država političkim liderima EU-a odaslala otvoreno pismo pozivajući na veće isplate baltičkim poljoprivrednicima. „Jednaki rad zaslužuje jednaku plaću. Organiziramo ovaj prosvjed kako bismo podsjetili čelnike EU na dato obećanje o poštenijim isplatama poljoprivrednicima iz istočne Europe. Oni još uvijek raspravljaju o budžetima, a mi, poljoprivrednici, još uvijek čekamo", rekao je Arūnas Svitojus, predsjednik Pljoprivredne komore Latvije.

Uoči današnjeg summita Europskog vijeća i rasprave o "Višegodišnjem financijskom okviru EU 2021.-2027. (MFF), prosvjednici žele naglasiti da je njihova poruka i dalje ista kao i prethodnih godina: od pristupanja u EU 2004. godine, poljoprivrednici iz sve tri baltičke države (op. a. Estonija, Litva i Latvija) primali su najnižu razinu izravnih potpora u usporedbi s ostalim državama članicama - trenutno samo 54-60% europskog prosjeka. To je, stoji u otvorenom pismu, zbog pogrešne interpretacije odredbi Ugovora o pristupanju EU. Početni proračuni plaćanja temeljeni su na referentnom razdoblju kada su baltičke zemlje prolazile veliku zemljišnu reformu tijekom prelaska sa sovjetskog modela kolhoza na obiteljske poljoprivredne strukture. Poljoprivrednici tvrde da im je zbog toga nanesena nepravda jer su proteklih godina zabilježili neviđeni pad produktivnosti praćen troškovima proizvodnje koji su puno veći od eropskog prosjeka te iznose 129% u Estoniji, 112% u Latviji i 113% u Litvi.

Podsjetimo, ovo nije prvi prosvjed poljoprivrednika na europskim ulicama - u Nizozemskoj su prosvjedovali u listopadu, a prošli mjesec glavne su prometnice blokirane i u Njemačkoj i Francuskoj. Razlozi su, kako navode, sve manje potpore, a sve više obaveza koje poljoprivrednici moraju preuzeti u skladu s novim preporukama za usporavanje klimatskih promjena. Osim toga, poljoprivrednici su opterečeni visokim standardima kvalitete koje moraju zadovoljiti, dok se u isto vrijeme, prema trgovinskom sporazumu Mercosur, očekuje uvoz jeftinijih poljoprivrednih dobara, koje su, kako tvrde, sumnjive kvalitete i podliježu drukčijim zdravstvenim i ekološkim standaradima od onih u Europi, a o čemu smo već pisali: Europskim poljoprivrednicima neprihvatljiv sporazum EU-a i Mercosura i Na udaru hrvatski sektori mesa, šećera i peradi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje