PODBACILA PŠENICA

Poskupljuje brašno u BiH, očekuju se i više cijene kruha

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Thinkstock
Cijena brašna po kilogramu viša je za dva pfeninga u Republici Srpskoj, a prema najavama Udruženja mlinara RS očekuje se da će brašno poskupjeti za još najmanje šest pfeninga. Razlog je loša godina za pšenicu, kako u BiH tako i u svijetu.

Ukoliko cijena brašna bude viša za 10 pfeninga po kilogramu, odrazit će se to i na cijenu kruha. Na području Federacije još nije bilo promjena u cijeni brašna, ali ne znaju šta će biti sutra jer ih dosta nabavlja brašno upravo iz Republike Srpske ili izvan BiH gdje su cijene već promijenjene.

"U Federaciji se još ništa ne priča o tome. Republika Srpska ima svoj program, u Federaciji ga nema. Još nisam dobio naznaku o poskupljenju, a nabavljam brašno iz RS-a. Posljednja tura mi je stigla po staroj cijeni, a za dalje ne znam. Ali sigurno je da će doći do toga jer odavno nije, a cijene na svjetskom tržištu se mijenjaju, tu su i porezi i ostala davanja koje plaćamo", kazao je Muhamed Poričanin, član Udruženja pekara FBiH.

Istakao je kako poskupljenje brašna od nekoliko pfeninga ne bi trebao biti alarm za poskupljenje kruha, ali da postoje druge stvari zbog kojih bi kruh trebao poskupjeti.

"Nama odlazi radna snaga. Zbog silnih nameta i poreza ne možemo priuštiti bolje plaće i oni odlaze. Padamo na glavu da napravimo toliko kruha da ga ima dovoljno. Kruh je trebao poskupjeti davno, a uzrok je sustav. Za sada izdržavamo. Ali ako dođe do poskupljenja brašna od 10 i više pfeninga, onda i to vodi do poskupljenja kruha", rekao je Poričanin.
 

Pšenica podbacila

Nedžad Bićo iz Saveza udruženja poljoprivrednika Federacije BiH kazao je kako je godina zaista bila loša za pšenicu te da uopće nije za ljudsku upotrebu.

"Bila je velika vlaga i došlo je do ranog sazrijevanja, zbog čega je kvaliteta jednak nuli. Teško će i za stoku biti upotrebljiva. Ali mi svakako imamu rezervnu proizvodnju jer BiH proizvodi samo 20 posto pšenice od ukupne potrebe, a ostalo uvozimo. Na svjetskom tržištu je bilo poskupljenje pšenice, ali ne tako značajno da bi se desila lančana reakcija koja će dovesti do poskupljenja kruha. Ako nije poskupio nakon silnih trošarina i nameta, onda prema mom mišljenju ne bi trebalo ni sada. Silosi nisu prazni, ima zaliha", rekao je Bićo.

Kazao je kako bi država trebala intervenirati ukoliko dođe do mijenjanja cijena te napraviti dodatne zalihe. Na svjetskim burzama cijena pšenice raste iz dana u dan jer je blizu 70 posto proizvodnje završilo kao stočna hrana. Kada zalihe do kraja godine budu potrošene, pitanje je šta će dalje biti. Prema navodima svjetskih medija, očekuje se da će pšenica u narednih 10 mjeseci poskupjeti koliko nije još od 2012. godine.
 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje