Trgovina

Posustajanje potrošnje u Kini zakočilo francuski izvoz vina i žestokih pića

Agrovijesti
EU Kina zastava Fotografija: Thinkstock
Francuski izvoz vina i žestokih pića u Kinu, treće izvozno tržište, pao je u 2018. za 14,4 posto, na milijardu eura, objavila je udruga izvoznika FEVS.

Francuski izvoz vina i žestokih pića u Kinu smanjen je prošle godine, pokazali su u srijedu službeni podaci, nadovezujući se na niz naznaka da usporavanje kineskog gospodarstva šteti potrošnji.

Francuski izvoz vina i žestokih pića u Kinu, treće izvozno tržište, pao je u 2018. za 14,4 posto, na milijardu eura, objavila je udruga izvoznika FEVS.

Taj je oštri pad dijelom ublažio povećani izvoz u Singapur i Hong Kong, odakle se određena količina francuskih vina preusmjerava u Kinu.

Ukupno je izvoz na ta tri tržišta smanjen u prošloj godini za 1,5 posto, na 2,5 milijardi eura, nakon višegodišnjeg razdoblja dvoznamenkastih stopa rasta, koje se vremenski poklopilo s rastom srednje klase u Kini i njezinom sve izraženijom sklonošću stranim alkoholnim pićima.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u 2018. najslabije u gotovo tri desetljeća, pri čemu je trend usporavanja aktivnosti intenziviran u posljednja tri mjeseca u kontekstu problema s ogromnim dugom i trgovinskog sukoba sa Sjedinjenim Državama.

Ukupni je izvoz francuskih vina i žestokih pića u 2018. porastao za 2,4 posto, na 13,2 milijarde eura, najviše zahvaljujući rastu potražnje za najpoznatijim proizvodima - šampanjcem, konjakom i vinom Bordeaux.

Najveće je izvozno tržište za francuska vina i žestice i prošle godine bio SAD, s rastom prodaje za 4,6 posto.

Izvoz je glavni pokretač industrije francuskih vina i žestica s obzirom na pad potrošnje u matičnoj zemlji. U posljednja dva desetljeća konzumacija vina po stanovniku smanjena je u Francuskoj više od 20 posto, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za vino.

Taj se pad pripisuje promjenom navika u pijenju vina – pije se manje ali se piju vina bolje kvalitete. Kao dodatni razlog navodi se sve veća sklonost Francuza drugim alkoholnim pićima, poput piva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje