Suradnja na području poljoprivrede za 2017.-2018. godinu

Potpisan Akcijski plan između Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine

Agrovijesti
Bjelovarski sajam Fotografija: Colloco d.o.o.
Potpisan Akcijski plan između Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine o suradnji na području poljoprivrede za 2017.-2018. godinu

Nakon svečanog otvorenja 20. proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu potpisan je Akcijski plan između Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine o suradnji na području poljoprivrede za 2017.-2018. godinu, kojemu je cilj unaprjeđenje postojeće suradnje.

Akcijski plan su potpisali zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine Qu Dongyu i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH  Tugomir Majdak. Akcijski plan podrazumijeva osnivanje Zajedničke hrvatsko-kineske radne skupine za poljoprivrednu suradnju, suradnju u istraživačkom radu na području biljnih genetskih resursa, oplemenjivanju ratarskih kultura, proizvodnji i doradi sjemena te ubrzanje i olakšavanje izvoznih procedura.

S ciljem otvaranja  kineskog tržišta za proizvode životinjskog podrijetla podrijetlom iz RH, a na zahtjev hrvatskih subjekata u poslovanju s hranom koji su iskazali interes za izvoz svojih proizvoda u Kinu, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo pregovore o odobravanju izvoza kože preživača, proizvoda ribarstva (konzerve), mlijeka i proizvoda od mlijeka, te mesa i proizvoda od mesa.

Trenutno iz RH u Kinu nije moguće izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, meso i proizvode od mesa (peradi, svinja). RH je ispunila upitnik kineskog nadležnog tijela i dostavila ga AQSIQ-a (Generalna uprava za nadzor kvalitete, inspekciju i karantenu NR Kine) na očitovanje, a čekamo povratnu informaciju od kineske strane o procjeni upitnika i datumu dolaska kineske inspekcije u pregled zainteresiranih objekata.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje