Prekogranična suradnja

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ForestFlow

Agrovijesti
Šuma Fotografija: Thinkstock
Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić i v.d. ravnatelja Agencije za regionalni razvoj RH Matilda Copić potpisali su u petak u Vinkovcima ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ForestFlow, koji se provodi u okviru IPA-ina prekogranična programa suradnje Hrvatska-Srbija 2007.-2013.

- Projekt Forest Flow četvrti je IPA-in projekt prekogranične suradnje u kojemu sudjeluju Hrvatske šume i naš najveći dosad. Vrijedan je 1,4 milijuna eura, a EU ga financira 85 posto. Pola tih sredstava je hrvatski dio, a pola je dio partnera iz Srbije. Potencijala za slične projekte ima još i sigurno je - nećemo stati na ovome, rekao je Pavelić.

U prezentaciji projekta navedeno je kako je njegov opći cilj obnoviti područja oštećena u poplavi 2014. godine i razviti učinkovitije sustave zaštite od poplava u pograničnome području Vukovarsko-srijemske županije i Srijemskog okruga.

U okviru projekta radit će se na reintrodukciji jelenske divljači u Spačvanskim šuma, a uredit će se odvodni kanali, instalirati automatske stanice za mjerenje razine vode na Bosutu, obnoviti kilometražne oznake na savskome nasipu i sl.

Nakon potpisivanja ugovora prikazana je i projekcija projekta pod nazivom Naturavita, čiji se početak realizacije očekuje s 1. siječnjem 2017. godine. Projekt Naturavita - Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji vrijedan je 48 milijuna eura, a 85 posto sredstava trebalo bi biti osigurano iz fondova EU-a.

U Vinkovcima je, pak, u četvrtak potpisan Ugovor o sufinanciranju po IPA-inu prekograničnom programu Hrvatska-Srbija.. Potpisali su ga predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Bubamara Tomislav Velić i v.d. ravnatelja Agencije za regionalni razvoj RH Matilda Copić.

- Riječ je o 700.000 eura vrijednome projektu prekogranične suradnje sa Srbijom Boards without borders: improving life quality for marginalized groups through people to people approach, u sklopu CBC programa Hrvatska-Srbija 2007.-2013.. Taj projekt povećat će kvalitetu života osoba s invaliditetom, rekao je Vulić.  

U okviru projekta nabavljena su 4 kombija i 3 čamca. Kombiji će služiti za prijevoz naših korisnika do škola, ustanova, liječnika i slično, a čamci će biti proslijeđeni HGSS-u i moći će se koristiti u terapeutske svrhe.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje