MED

Potpisan ugovor o sufinanciranju projekta "Zaštita Dalmatinskog meda"

Agrovijesti
Župan Pauk potpisuje ugovor Fotografija:
Potpisivanju ugovora prisustvovao je i voditelj projekta, prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te predstavnici udruga „Pčela“ iz Šibenika i „Drača“ iz Knina.

Kako objavljuje Šibensko-kninska županija, za pčelarsku djelatnosti u županiji, ali i u cijeloj Dalmaciji ovaj projekt je od iznimne važnosti jer će pčelarima osigurati veću tržišnu vrijednost proizvoda, zaštitu i poštenu tržišnu utakmicu, ali i potrošačima kojima će garantirati kvalitetu kupljenog izvornog Dalmatinskog meda.

“Med je jedinstveni prirodni proizvod i ljekovita namirnica do koje nije lako doći ni pčeli ni pčelarima ovdje u Dalmaciji, ali ono što imamo – raznolikost biljne flore i nezagađenost, moramo valorizirati i podignuti vrijednost našeg meda i učiniti ga drugačijim i prepoznatljivijim od meda koji je u zadnje vrijeme preplavio tržište.“, rekao je župan Goran Pauk. Također je poručio pčelarima da se još bolje organiziraju i udruže kako bi lakše opstali na tržištu i ponudili veću paletu svojih proizvoda, te ih pozvao da se aktivno uključe u ovaj projekt.

Udruga pčelara Dalmacije nositelj je ovog projekta kojeg su uz Šibensko-kninsku županiju podržale i ostale tri dalmatinske županije, te zajednički surađuju u ishodovanju oznake zaštite izvornosti sedam vrsta meda: multiflorni, medun, drača, kadulja, vrijesa, vriska i mandarin, pod zajedničkim nazivom „Dalmatinski med“.

Vrijednost danas potpisanog četverogodišnjeg ugovora iznosi 148 tisuća kuna, a osigurana sredstva namjenski će se utrošiti za izradu potrebne dokumentacije – specifikacije i provedbu svih potrebnih analiza, potrebnih za ishodovanje zaštite koju će provesti Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

„Agronomski fakultet će odraditi sve što je potrebno za zaštitu, sukladno proceduri propisanoj našim zakonom.“, rekao je prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ivan Mravak zahvalio je županu na pomoći i suradnji u realizaciji ovog projekta vrijednog cca 600 tisuća kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje