POMOĆ

Potpora EU malim poljskim proizvođačima svinjskog mesa u kontekstu afričke svinjske kuge

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Poljoprivrednici će morati podnijeti zahtjev za europsku pomoć, koji će biti isplaćen u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu novih pravila 19. rujna.

Europska komisija je pristala dopustiti korištenje sredstava EU kako bi pomogla poljskim poljoprivrednicima koji će morati prestati s aktivnostima u kontekstu afričke svinjske kuge.

Jedna od najgorih zaraznih bolesti svinja, afrička svinjska kuga, prisutna je u regiji istočne granice EU od 2014. godine. Za kontrolu bolesti i izbjegavanje novih epidemija, na europskoj su razini uspostavljena stroga sanitarna ograničenja. Poljske vlasti uvele su dodatne zahtjeve u područjima koja su najviše izložena riziku.

Odluka Komisije posebno je usmjerena na poljske poljoprivrednike koji posjeduju više od 50 svinja i / ili praščića (između 1. srpnja 2016. i 30. lipnja 2017.) i nalaze se na područjima visokog rizika od afričke svinjske kuge. Financijska potpora od 9,3 milijuna eura dogovorena od strane Europske komisije osigurat će se za najviše 10.000 prasadi i 171.654 svinja. Poljoprivrednici će dobiti 33 € po praščićima i 52 € za svinje.

Poljoprivrednici će morati podnijeti zahtjev za europsku pomoć, koji će biti isplaćen u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu novih pravila 19. rujna.

Utjecaj na tržište svinja

Prisutnost afričke svinjske kuge predstavlja ozbiljan rizik za europsko tržište svinja, budući da bi širenje bolesti u EU imalo ozbiljan utjecaj na proizvođače svinja. Osim toga, riječ je o sektoru koji  se značajno oslanja na izvoz, pa bi daljnje izbijanje zarazne bolesti moglo ozbiljno destabilizirati tržište.

Financijska potpora poljskim poljoprivrednicima dolazi iz proračuna zajedničke poljoprivredne politike EU i spada pod odredbe zajedničke organizacije poljoprivrednih tržišta. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje