Samo Brazil proizvede preko 5 milijuna tona non GMO soje

Potražnja za non GMO sojom u svijetu sve veća, a samo u Europi iznosi 2,7 milijuna tona

Agrovijesti
Soja Fotografija: Thinkstock
Potražnja za konvencionalno proizvedenim zrnom soje je konstantno veliko, pa je tako potražnja u Europi na oko 2,7 milijuna tona, dok se u Kini  procjenjuje na oko 5 milijuna tona.

U svijetu se non GMO soja uzgaja na 4.100.000 hektara dok se samo u Brazilu uzgaja na 2,2 milijuna hektara. Cijene non GMO sojine sačme već je sada u Europi oko 420 eura ( Italija ) do 474 eura za tonu ( sjeverna Nemačka ).

Brazil je u sezoni 2016/17. proizveo 5 milijuna tona konvencionalne soje – ukupna proizvodnja soje u Brazilu inače  iznosi 114 milijuna tona u 2016./17.  na ukupnoj površini od 33,9 milijuna hektara.

Konvencionalno uzgojena soja čini oko 4,3% proizvodnje soje u Brazilu. Najveći proizvođač je država Mato Grosso  koja ima riješen kompletan sigurnosni lanac od proizvodnje, skladištenja, transporta do izvozne luke i tako ne postoji mogućnost kontaminiranja s GMO sojom. Proizvodnja non GMO soje traži više ulaganja i truda, ali se sve više isplati jer potražnja u svijetu raste i sve je više zahtjeva za konzumiranjem non GMO proizvoda.

Poljoprivrednici se lakše i sve više odlučuju na uzgoj GMO soje – budući da herbicid Roundup rješava problem korova u bilo kojem stupnju razvoja biljke. Velike površine pod GMO sojom i česte upotrebe herbicida Roundup su uvjetovali da se pojavljuju korovi otporni na ovaj herbicid i stalno se povećava razina količine upotrebe Roundup-a. Za 22 godine od početka uzgoja GMO soje ( 1,7 milijuna hektara – 1996. godine ) stiglo se do 185 milijuna hektara i približno 18 milijuna farmera iz 26 zemalja !!

NON GMO  soja u svijetu

Još jedan problem s uzgojem konvencionalne soje je razvoj novih i poboljšanih sorti soje. Ekonomsku ulogu podmirenja troškova istraživanja novih sorti soje preuzelo je  udruženje Embrapa osnivanjem Soya Free Institut. 

Potražnja za konvencionalno proizvedenim zrnom soje je konstantno veliko, pa je tako potražnja u Europi na oko 2,7 milijuna tona, dok se u Kini  procjenjuje na oko 5 milijuna tona.

Međunarodno udruženje za odgovornu soje (RTRS) certificiralo je 4 milijuna tona konvencionalne proizvedene soje u svijetu 2017. godine, što je za 900.000 tona više nego u 2016. godini. 
U Brazilu je  certificirano 900.000 hektara konvencionalne soje 2017. godine, što je za 30% više od 690.000 hektara  2016. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje