Sigurnost hrane

Potvrđen nalaz salmonele u purećem hamburgeru s ružmarinom

Agrovijesti
Pureći hambureger sa ružmarinom Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u nedjelju da je laboratorijski nalaz potvrdio salmonelu u proizvodu Pureći hamburger sa ružmarinom talijanskog proizvođača AIA.

Taj proizvod, s rokom valjanosti do 22. studenoga ove godine, prodavao se u trgovačkom lancu Plodine u u Industrijskoj zoni Kukljanovo kod Rijeke, gdje je, u sklopu pojačanih kontrola hrane životinjskoga podrijetla, provedena službena kontrola veterinarske inspekcije.

Nakon što je u subotu javnost obaviještena o sumnji da taj proizvod sadrži bakteriju Salmonella spp. te je Ministarstvo pozvalo trgovce da povuku proizvod, trgovački lanci Spar i Kaufland su prijavili da su proizvod imali u svojim maloprodajnim objektima te su ga povukli iz prodaje, navodi se u priopćenju.

S obzirom na to da proizvođač AIA direktno prodaje svoje proizvode trgovačkim lancima, hrvatski RASFF je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje o tome obavijestio europski RASFF i zatražio od proizvođača distribucijske liste za Hrvatsku.

Veterinarska inspekcija i dalje provodi inspekcijske nadzore u distribucijskim centrima vodećih trgovačkih lanaca. Nakon što od proizvođača dobije distribucijske liste te ako se utvrdi da su proizvod na tržište stavili i drugi trgovački lanci, Ministarstvo poljoprivrede će o tome pravodobno obavijestiti javnost.

Bakterija iz grupe Salmonella spp. izaziva zaraznu bolest salmonelozu koju najčešće uzrokuje hrana životinjskog podrijetla - jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito onu životinjskoga podrijetla, treba dobro termički obraditi prije konzumacije.

 

 

(Hina) pp/xmć ymć

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje