Ptičja gripa

Potvrđena influenca ptica na još 5 gospodarstava u Mlaki Antinskoj kod Vinkovaca

Agrovijesti
Ptičja gripa Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Nakon prošlotjedne potvrde influence ptica H5N8 u mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi virus je potvrđen i na pet okolnih gospodarstava na kojima su uzeti brisovi živih životinja. Radi se o ukupno 70-tak kljunova.

Na svih 5 gospodarstava poduzete su propisane mjere suzbijanja virusa.

Ministarstvo poljoprivrede još jednom poziva posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

Podsjećaju kako je influenca ptica (ptičja gripa) vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije.

Više informacija o influenci ptica pogledajte OVDJE.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje