Europski parlament

Potvrđena odluka koja hrvatskim izvoznicima ponovno omogućuje povoljnije poslovanje s BiH

Agrovijesti
EU - BiH zastave Fotografija: Thinkstock
Europski parlament u utorak je dao suglasnost za sklapanje protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU-a i BiH kojim se u obzir uzima pristupanje Hrvatske Europskoj uniji te omogućuje hrvatskim poduzetnicima da nastave izvoziti u BiH pod povoljnijim uvjetima kao i prije pristupanja Hrvatske Uniji.

"Zadovoljan sam odlukom Europskom parlamenta jer je Bosna i Hercegovina drugo najznačajnije izvozno tržište za Hrvatsku, a ujedno i najznačajnije izvozno tržište za poljoprivredne proizvode“, poručio je nakon glasovanja na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu zastupnik Tonino Picula, koji je i voditelj Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, priopćio je ured zastupnika.

Parlament je u utorak većinom glasova prihvatio odluku Odbora za vanjske poslove koji je u travnju izglasao preporuku nacrta odluke Vijeća o protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU-a i BiH. 

Naime, kada je ulazila u EU, najznačajniji ugovorni i trgovinski odnos za Hrvatsku bila je CEFTA - Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini, u koji je uključena i BiH. Zbog velikog značaja BiH tržišta za poljoprivredne proizvode za koje je RH od 2001. godine svojim tvrtkama osigurala preferencijalni status za hrvatske proizvode, za naše tvrtke bilo je i dalje osigurati povlaštene uvjete trgovine i nakon 1. srpnja 2013. godine. Kada se sklapao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine, Hrvatska je u trgovini s BIH primjenjivala odredbe CEFTA-e, prema kojemu se izvoz svih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u BIH odvijao bez carine. No, kada smo ušli u EU, uvjeti izvoza su se izmijenili te se za 20 hrvatskih najznačajnijih poljoprivredno prehrambenih proizvoda u izvozu u BIH, pročela primijenjivati puna stopa carine, pojašnjava priopćenje.

Protokol na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i BiH, kojim se uzima u obzir ulazak Hrvatske u EU, potpisan je sredinom prosinca prošle godine u Bruxellesu, a privremeno se, do njegova stupanja na snagu odnosno do završetka ratifikacijskih postupaka u EU i BiH, primjenjuje od 1. veljače.

"Ovo je odlična vijest i hrvatski poduzetnici su to zaslužili jer je Hrvatska odmah 2013. godine, zabilježila pad za 18 posto u odnosu na lanjsku godinu. Poljoprivredno-prehrambeni sektor doživio je teške posljedice zbog gubitka tržišta BiH, a istovremeno, to nije kompenzirano nekim drugim izvoznim tržištima“, podsjetio je zastupnik Picula.

"Od samog početka sam naglašavao da Europska komisija mora kroz izmjene SSP-a omogućiti jednako poslovanje našim tvrtkama kao i dosad. Uostalom, to je i načelo tradicionalne trgovine: gospodarski sektor zemlje pristupnice ne smije trpjeti štetu zbog pristupanja Europskoj uniji“, zaključio je Picula.  

Zastupnik Picula je u kolovozu 2013. iskoristio priliku da pita Komisiju što će poduzeti kako bi se olakšao plasman hrvatskih proizvoda na tržišta zemalja koje su do sada bile izuzetno važan trgovački partner, a povjerenik Karel De Gucht mu je tada odgovorio da je Komisija odlučna u provedbi prilagodbe kako bi se osigurao nastavak tradicionalnog tijeka trgovanja između Hrvatske i njezinih prijašnjih partnera iz CEFTA-a, podsjeća se u priopćenju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje