Očuvanje vrsta

Potvrđeno: Istra dobiva prvu banku gena autohtonih pasmina

Agrovijesti
Boškarini na Unijama Fotografija: Plavakamenica.hr
U njoj ćemo pohraniti najbolje sjeme istarskih bikova i ostalih pasmina kako bismo u slučaju ikakve elementarne nepogode ili katastrofe mogli krenuti ispočetka, kazao je Igor Melić direktor Agencije za ruralni razvoj Istre

Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, Igor Merlić, gostovao je u jutarnjem programu Rovinj FM-a te je sa slušateljima podijelio ekskluzivnu informaciju. Naime, nakon višegodišnjih planiranja, konačno se kreće u izgradnju Banke gena, javlja portal Istrain. 

Na Gortanovom brijegu nedaleko Pazina jednu će staru zgradu urediti u takozvanu back up Banku gena.

„U posebnim uvjetima, s tekućim dušikom napravit ćemo banku gena u kojoj ćemo pohraniti najbolje sjeme istarskih bikova i ostalih pasmina kako bismo u slučaju ikakve elementarne nepogode ili katastrofe mogli krenuti ispočetka; ako slučajno dođe do gubitka tih sorti.", potvrdio je Merlić.

Na tom mudrom i zahtjevnom projektu rade u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, a sve kako bi bili sigurni u opstanak autohtonih istarskih pasmina poput koze i boškarina.

U toj će zgradi opremiti i učionicu gdje će u suradnji s Istarskim veleučilištem, a u sklopu njihovog budućeg smjera Gastronomija, provoditi brojne aktivnosti.

Ozbiljno se već planira i izgradnja Farme istarskog tovara.

„Taj ćemo projekt kandidirati na projekte Ministarstva turizma, ali i druge. Naravno, to neće biti velika farma kao ona za goveda. Bit će otvorenog tipa i za početak će primiti tridesetak grla jer je i ta sorta u opadanju.“