Prehrambena industrija

Povećana EU proizvodnja hrane i pića u prvom kvartalu ove godine

Agrovijesti
Hrana Fotografija: Pixabay
Proizvodnja hrane i pića u Europi povećana je za skromnih 0,5 posto u prvom kvartalu 2016. godine, u suprotnosti s trendom opadanja u prethodnom kvartalu, stoji u podacima industrijske grupe FoodDrinkEurope

To je popraćeno povećanjem prometa od 0,3 posto s obzirom na prethodni kvartal. Podaci također pokazuju da europska prehrambena industrija savladava ukupni proizvodni sektor jer je promet ukupne proizvodnje pao za 0,6 posto.

Sveukupno, europski trgovinski suficit u proizvodima hrane i pića dosegao je 5,8 milijardi eura u prvom kvartalu 2016., sa izvozom hrane i pića vrijednim koji je sa 22,801 milijun eura u prvom kvartalu 2015. godine povećan na 23,303 milijuna ove godine.

Sektor mesa je najveći pobjednik sa povećanjem od 33 posto u trgovinskoj bilanci godinu za godinu, a slijedi ga konditorski sektor sa 12 posto, dok je trgovinska bilanca za ulja i masti pala za 8 posto u istom razdoblju.

Prema izračunima Eurostat Easy Comexta, irski indeks proizvodnje hrane i pića ima najveću marginu u regiji, sa 6,1 posto povećanja u odnosu na prethodni kvartal, iako podaci nisu dostupni za neke zemlje članice kao što su UK, Cipar i Hrvatska. Ostale zemlje koje su zabilježile pozitivan rast su Bugarska sa 2,6 posto, Latvija sa 3 posto i Grčka sa 2,2 posto.

Austrija je zabilježila pad od 8,2 posto dok je Portugal nastavio padajući trend, iako u manjem obimu, za 4,1 posto.

Cijene osnovnih poljoprivrednih roba su također pale. Cijene meke pšenice pale su 14,2 posto, mliječni proizvodi i mlijeko za 19,1 posto od prosjeka prvog kvartala na cijenu od 1,878 eura po toni. Cijena obranog mlijeka u prahu pala je za 19,2 posto u Europi a u svijetu za čak 27,6 posto.

U međuvremenu, bijeli šećer ima rast od 2,4 posto u Europi u usporedbi s rastom svjetske cijene od 15,3 posto, za što ova roba ima prosječnu cijenu od 430 eura po toni u prvom kvartalu.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje