Rezultati DZS

Povećana proizvodnja kukuruza i suncokreta, šećerne repe smanjena

Agrovijesti
Kukuruz Fotografija: Pixabay
Prizvodnja kukuruza se povećala za 1%, suncokreta za 3,7%, dok se proizvodnja šećerne repe smanjila za 1,3%, a neznaatno je pala i proizvodnja soje, javlja DZS.

Državni zavod za statistiku objavio je prikupljene podatke procjene proizvodnje za najvažnije kasne usjeve u 2020. sa stanjem na dan 1. rujna 2020.

Procijenjena proizvodnja kukuruza u 2020. u usporedbi s  prošlogodišnjom ostvarenom proizvodnjom povećala se za 1%. Prema ranoj procjeni, proizvodnja suncokreta povećala se za 3,7% u usporedbi  s prošlogodišnjom ostvarenom proizvodnjom.  Procjenjuje se da se proizvodnja šećerne repe smanjila za 1,3% u  usporedbi s prošlogodišnjom ostvarenom proizvodnjom. U blagom je padu i proizvodnja soje, javlja Državni zavod za statistiku. 

Podaci o prvim procjenama proizvodnje važnijih kasnih usjeva u 2020.  dani su sa stanjem na dan 1. rujna, dok su ratarski usjevi još u polju i  iskazuju se kao realna proizvodnja kojom će se raspolagati nakon  završetka žetve s određenom vlažnosti zrna i nakon odbitka svih gubitaka nastalih tijekom žetve.  

Ti su podaci prve informacije o visini proizvodnje važnijih kasnih usjeva koje objavljuje Državni zavod za statistiku. Procjena o proizvodnji obavlja se za kukuruz, šećernu repu, suncokret i soju.