PRIZNANJE DELICIJI

Povijesni trenutak za svjetski slavni sir s Paga

Agrovijesti
Paška sirana Fotografija: Željko Mršić/PIXSELL
MIH sirana Kolan je uspješno prošla sve faze procesa kontrole i certifikacije Paškoga sira te je ispunila sve uvjete Udruge proizvođača Paškoga sira u specifikaciji proizvoda

Paški sir MIH sirane Kolan dobio je prvi certifikat za Paški sir (ZOI), što ga je izdao Biotechnicon, akreditiran za aktivnosti certifikacije proizvoda prema međunarodnoj normi HRN EN ISO/IEC 17065, koja se odnosi na rad certifikacijskih tijela za proizvode kod Hrvatske akreditacijske agencije, prenosi Novi list.

MIH sirana Kolan je uspješno, zajedno sa svim svojim kooperantima, prošla sve faze procesa kontrole i certifikacije Paškoga sira te je bez ikakvih nesukladnosti ispunila sve uvjete Udruge proizvođača Paškoga sira u specifikaciji proizvoda.

Ovo je povijesni trenutak za otok Pag u kojem je Paški sir konačno dobio ono što zaslužuje. Zaštićen je od strane Ministarstva poljoprivrede RH, što je najveća razina zaštite izvornosti proizvoda koja postoji u Republici Hrvatskoj, obavljena prema svim standardima EU-a, a sljedeći cilj je upravo zaštita na razini Europe. Paški sir je sada u samoj eliti sireva, ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini.

Kontrola proizvodnje

Ova oznaka daje poseban značaj kontroli proizvodnje Paškoga sira. Obilježja ovakvog jednog certificiranog proizvoda su jasno definirane sirovine, detaljan opis gotovog proizvoda, striktno geografsko područje proizvodnje, dokaz o porijeklu Paškoga sira, kakvoća i ostale strogo definirane karakteristike proizvoda.

Govoreći o povijesnom trenutku za Paški sir, Šime Pernjak, koji je skupa s bratom Marinom i ocem Dubravkom vlasnik MIH sirane Kolan, rekao je da se radi o nečem što je Paški sir odavno zaslužio, a tek sada se realiziralo.

– Naime, Udruga koja okuplja sve proizvođače Paškoga sira formirala je strogi pravilnik prema kojem se mora proizvesti sir koji samo i isključivo ako zadovolji sve u pravilniku navedene standarde smije nositi naziv Paški sir. Svi smo zajedno, firme i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, sudjelovali u ovom procesu i podržavali ga. Naš zajednički interes bila je upravo zaštita Paškoga sira za dobrobit svih nas, stoga smo do sada maksimalno surađivali te radimo na tome da se ovaj proces za svakoga od članova naše Udruge pozitivno privede kraju – kazao je Pernjak, dodajući da je garancija kvalitete njihovih sireva nasljeđe obitelji Pernjak i obveza spram njihovih predaka.

Kralj sireva

– Ovim korakom omogućili smo svim sljedećim naraštajima da s koljena na koljeno, kao što je to oduvijek i bilo, prenesu tradicionalnu recepturu, sastojke i način proizvodnje Paškoga sira. To je proizvod koji se odupire vremenu te se nadam da će ovaj certifikat omogućiti da Paški sir ostane upravo ovo što je sada – kralj sireva, barem još 500 godina! – priča suvlasnik MIH sirane koji je kazao da je nekome tko nije fizički boravio na otoku Pagu jako teško riječima dočarati kako izgleda njihov život ovdje.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje