IZVOZ JABUKA U INDIJU

Povjerenik Hogan otvara tržište za izvoz jabuka u Indiju

Agrovijesti
Jabuke Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
'Naši napori za razbijanje barijera za izvoz poljoprivrednih proizvoda i otvaranje novih tržišta pokazuju uspjeh, a dio je to diplomatske gospodarske ofenzive koju ćemo voditi kroz cijelu 2016. godinu', izjavio je Hogan

Povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan pozdravio je otvaranje novog tržišta za robu iz EU, točnije pristupačnije mogućnosti za izvoz poljoprivrednih proizvoda na indijsko tržište, posebice jabuka. 

"Bolji pristup indijskom tržištu još je jedan pozitivan korak u pronalaženju alternativnih tržišta za proizvođače iz EU, u svjetlu teške situacije zbog zabrane izvoza u Rusiju. Naši napori za razbijanje barijera za izvoz naših poljoprivrednih proizvoda i otvaranje novih tržišta pokazuju uspjeh, a dio je to diplomatske gospodarske ofenzive koju ćemo voditi kroz cijelu 2016. godinu", izjavio je Hogan. 

Od ovog tjedna europski proizvođači mogu lakše izvoziti svoje jabuke na indijsko tržište kroz morske i zračne luke u Kalkuti, Chennaiju, Mumbaiju i Cochiju te u New Delhiju. 

Indijsko tržište ima ogroman potencijal. Izvoz EU jabuka u Indiju iznosio je samo oko 7.000 tona u 2014., a uglavnom se izvozilo iz Italije, Francuske i Belgije. Iako privremene brojke za 2015. pokazuju znatan porast, za oko 11.000 tona, Indija ima potencijal da apsorbira veći udio izvoza iz EU s obzirom na njezinu umjerenu domaću proizvodnju (oko 1,5 milijuna tona u 2013. godini), što je daleko manje od potreba tržišta. 

Dok traje ruski embargo na EU poljoprivredno-prehrambene proizvode, europski proizvođači i dalje aktivno traže alternativna tržišta uz potporu država i Europske komisije. Prvi dogovor za izvoz u Indiju postigla je Poljska, koja je na ovo tržište jače ušla u travnju 2015. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje