Uključite se u raspravu o novoj poljoprivrednoj politici

Povjerenik Hogan predstavio dokument o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike EU

Agrovijesti
Phil Hogan Fotografija: ec.europa.eu
Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan predstavio je u Bruxellesu dokument pod nazivom „The Future of Food and Farming“.

Dokument sadrži smjernice i viziju budućnosti europske poljoprivrede nakon 2020. godine, a naglasak je na pojednostavljenju pravila i fleksibilnijem pristupu za EU zemlje članice koji bi trebao osigurati održivi razvoj poljoprivrede Europske unije.

U narednom razdoblju raspravljat će se o konkretnim ciljevima i mjerama buduće Zajedničke poljoprivredne politike, dok se prijedlog zakonodavnih akata od strane Europske komisije očekuje prije ljeta 2018. godine.

„Pozdravljam proaktivan pristup DG AGRI-ja i inicijativu o transparentnom pokretanju rasprave o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike. Poljoprivreda je za nas jedna od ključnih politika Europske unije stoga ćemo detaljno proučiti dokument. Očekujem da će Europska komisija uskoro izaći s prijedlozima zakonodavnih akata koji će biti temelj Zajedničke poljoprivredne politike i o kojima ćemo moći konkretnije raspravljati.

Najvažnije je da ona uvaži posebnosti zemalja članica i da poljoprivreda svake zemlje može ostvariti napredak unutar zajedničkih smjernica koje su predstavljene. Podržat ću svaki prijedlog koji prepoznaje specifičnost i potrebe naših poljoprivrednih proizvođača.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Povodom nedavno objavljene Komunikacije Europske Komisije o budućnosti hrane i poljoprivrede, o kojoj će se tijekom prve polovice 2018. godine voditi intenzivne rasprave na razini Vijeća Europske unije, u Ministarstvu poljoprivrede održan je prvi tematski sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici uprava Ministarstva i povezanih institucija. 

Aktualno bugarsko predsjedništvo najavljuje ovu temu kao temeljni prioritet tijekom svog mandata, stoga je nužno da Hrvatska definira stajališta koja će zastupati u Europskoj uniji. Navedena Komunikacija predstavlja temelj na kojem će Komisija izraditi i sredinom ove godine objaviti prijedlog zakonodavnog paketa Zajedničke poljoprivredne politike.

Ministarstvo poziva zainteresiranu javnost da svoje komentare i prijedloge korekcija navedene Komunikacije pošalje na e-poštu Uprave za ruralni razvoj eafrd@mps.hr . 

Spomenuti dokument možete preuzeti OVDJE.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje