Znanost i poljoprivreda

Povjerenik Komisije za poljoprivredu Hogan iznenađen presudom o GMO biljkama

Agrovijesti
Phil Hogan Fotografija: Rainer Jensen/DPA/PIXSELL
Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, rekao je kako europske vlade moraju odlučiti žele li da se primjenjuje politika ili znanost kada su u pitanju stvari poput novih tehnika oplemenjivanja biljaka (NPBT).

Razgovarajući sa skupinom novinara u četvrtak, povjerenik je napomenuo da 'smatra kako će 2019. godina biti prilika za cjelokupno promišljanje i uviđanje pravnih opcija na najvišoj razini vlada o tome hoće li se prihvatiti znanost kao baza odlučivanja u tim slučajevima'.

U srpnju 2018. godine Europski sud pravde (ECJ) presudio je da su organizmi dobiveni metodom mutageneze zapravo genetski modificirani organizmi (GMO) i da bi shodno tome trebali biti pod Direktivom o GMO-u.

Pojam NPBT opisuje niz znanstvenih metoda za genetički inženjering biljaka kako bi se pospješili faktori otpornosti na, primjerice, sušu ili štetočine.

Odluka je šokirala industriju i poljoprivrednike diljem Unije koji su taj dio direktive opisali kao ozbiljan udarac inovacijama u poljoprivredi Europske unije te su upozorili na ekonomske i okolišne posljedice.

S druge strane, odluka je izazvala oduševljenje nevladinih udruga vezanih uz okoliš koje smatraju da je odluka suda spriječila 'skriveni ulazak' GMO-a u Uniju na mala vrata.

Na pitanje Euractiva kako komentira odluku ECJ-a, Hogan je rekao kako se 'iznenadio' presudom.

- Povjerenik Komisije za zdravstvo Vytenis Andriukaitis u intenzivnoj je potrazi za raspoloživim pravnim mogućnostima kojima će se baviti sljedeći saziv Komisije kako bi uvidio precizne kriterije u svrhu odobravanja i neodobravanja tih proizvoda – izjavio je Phil Hogan.

- To će biti veliko pitanje, hoće li se primjenjivati znanost ili političko mnijenje i po kojim kriterijima? Ta politička rasprava je na putu, Parlament se već uključio u taj proces i vidjet ćemo kamo to vodi – dodao je.

Euractiv saznaje od visokopozicioniranih izvora kako se radi o 'izazovnoj' presudi s obzirom da su mnoge države članice prepoznale brojne probleme po pitanju te teme i teško im je razumjeti tu odluku.

Isti izvori navode da se radi o interpretaciji na nacionalnoj razini.

U listopadu 2018. godine znanstvenici s više od 85 europskih instituta i centara za biologijske i botaničke znanosti objavili su dokument koji upozorava na negativne posljedice ove presude za poljoprivredu Europske unije.

Također su zatražili reviziju Direktive o GMO-u kako bi se točno držala znanstvenog napretka u biotehnologiji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje