Intervju tjedna

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan: I Hrvatska može razviti svoja ruralna područja kao i Poljska

Agrovijesti
Phil Hogan Fotografija: ec.europa.eu
Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj u četvrtak je boravio u Hrvatskoj kako bi predsjedniku Vlade, ministru poljoprivrede i poljoprivrednim proizvođačima pojasnio nove smjernice zajedničke europske poljoprivredne politike 2021. do 2027.

Nakon sudjelovanja na  međuparlamentarnoj konferenciji o prijedlogu novog zakonskog okvira Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Europske unije i okruglom stolu "Zajednička poljoprivredna politika nakon 2020", koji je u Zagrebu organizirala Hrvatska poljoprivredna komora u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj,  razgovarali smo s ovim 58-godišnjim Ircem o konkretnim problemima koji se tiču Hrvatske.

Kako će nova poljoprivredna politika EU motivirati poljoprivrednike na ostanak na selu ako smanjujete iznose financiranja zemljama članicama?

Za početak pokušavamo osigurati da financiranje u budućnosti bude na jednakoj razini financiranja kakvo imamo danas. Pokušavamo s europskim premijerima i članovima Europskog parlamenta postaviti prioritet na poljoprivredu s obzirom na tešku situaciju zbog Brexita, ali mi smatramo kako je poljoprivredna politika bila uspješna i nadam se da ćemo do travnja 2019. godine uvjeriti dovoljan broj premijera kako bismo trebali staviti više novca u proračun i osigurati da imamo dovoljno za održavanje razine financiranja za poljoprivredu.

Hoće li Komisija dopustiti zemljama članicama da zbog manje financijske omotnice nedostatak sredstava financira iz državnog proračuna?

Ministar Tolušić sa povjerenikom Hoganom

Da, ono što radimo u programu razvoja drugog stupa jest da odobravamo da se provodi mehanizam pomoći pri financiranju i dopuštamo državama članicama stavljanje više novca, isto tako redovito pružamo pomoć državama u vrijeme krize u slučaju bilo kojeg sektora, tako da postoji mnogo fleksibilnosti po pitanju naše pomoći državama članicama kako bi one mogle uložiti više novca u sebe, te postoje pravila sufinanciranja i u programu ruralnog razvoja.

Kada ste razgovarali s ministrom Tolušićem na kojim pitanjima je bio naglasak, na čemu je inzistirao?

Trenutni veliki problem jest potpora za industriju šećera. Slavonija ima tri šećerane i ministar se interesirao kako bi EU mogla pomoći raznim mjerama putem programa ruralnog razvoja u slučaju ovog određenog problema kojeg imamo sa šećerom, tako da smo sazvali sastanak visoke razine u siječnju kako bismo istražili moguća rješenja.

Kada se osvrnete na poljoprivredu u Hrvatskoj vidite li nešto što Europa može učiniti za nas, a da nije dio ovoga što se već čini?

Prije svega morate shvatiti da EU daje 3.5 milijarde eura kroz sedmogodišnji period za poljoprivredu u Hrvatskoj, također doprinosimo programu kvalitete i ja smatram da je Hrvatska poput moje zemlje Irske, koju poznajem najbolje, i jako je važno za male države okružene velikim državama da imaju program kvalitete.

Slavonija, Dalmacija, Istra...

Da, znam jako dobro iz razgovora s ministrom i bio sam mnogo puta u Hrvatskoj tijekom odmora, upoznat sam s vašom zemljom koja je jako ovisna o poljoprivredi i turizmu na isti način kao i moja Irska, tako da imamo mnoge sličnosti, ali naglasak stavljamo na kvalitetu i podupiremo kvalitetnu proizvodnju kako bismo imali zaštitne znakove i znakove kvalitete zemljopisnog podrijetla koje bismo mogli promovirati diljem svijeta. Hrvatska je jako mlada članica Europske unije, tek 5 godina članstva, stoga treba vremena za nečija ulaganja.

Nekada smo bili bolji od Poljske, sada je Poljska odmakla poprilično od naše razine.

Da, vidite Poljaci su strašno podigli svoju ekonomsku situaciju uključujući i razvoj ruralnih područja uz pomoć ZPP-a i Hrvatska može učiniti isto.

Ukidanje proizvodnih kvota za šećer rezultiralo je izrazitim padom cijena šećera na tržištu, razmatra li Komisija potencijalne mjere potpore proizvođačima šećerne repe i hoće li se pokrenuti potpora za privatno skladištenje u sektoru šećera?

Ja se protivim uvođenju privatnih skladišta za šećer jer se radi o izrazito skupom postupku koji ne pomaže uzgajivačima, pomaže prerađivačima odnosno industriji, ali ne i samim poljoprivrednicima, tako da ću razmotriti možemo li pronaći neko drugo rješenje i zbog toga sam uspostavio ovu grupu visoke razine, skupinu ministara država članica EU kako bismo zajedno analizirali situaciju, ustvrdili koja je razina proizvodnje, a koja je razina ponude i potražnje. Naravno, hrvatski ministar poljoprivrede je slobodan potražiti drugo rješenje ili potporu po pitanju mjera ruralnog razvoja, no po mom mišljenju mudrije je pričekati i vidjeti možemo li iznaći neki zajednički odgovor Europe na ovu situaciju, jer dio razloga zašto cijene šećera padaju u Hrvatskoj stoji u činjenici da ste okruženi državama koje proizvode višak šećerne repe i shodno tome moramo uravnotežiti tržišnu ponudu i potražnju.

Hoće li ZPP reforma uopće biti usvojena do 2020. godine kada RH preuzima predsjedanje Europskom unijom?

Povjerenik Hogan za hrvatskim poljoprivrednicima

Ne znam, to se tiče i Rumunjske i Finske koje će predsjedati do tada tako da ćemo vidjeti, ali naravno sa zadovoljstvom ćemo surađivati s Republikom Hrvatskom kada preuzmu predsjedanje Europskom unijom, s poštovanjem prema bilo kojem planu rada koji žele primijeniti u sektoru poljoprivrede, bilo da će imati vlastiti ili će čekati plan rada EU.

Kruže glasine da Komisija priprema prijelazno razdoblje, kako ste to zamislili, povećanjem postojeće alokacije ili izmjenom programa?

I ja sam čuo te glasine i trenutno ne mogu odgovoriti na to pitanje jer je dio rasprave unutar Komisije, ali naravno da želimo osigurati poljoprivrednicima nastavak isplata i u 2020. godini o čemu sam danas pričao i s ministrom Tolušićem te očekujem da zdrav razum prevlada tako da poljoprivrednici nastave dobivati direktne isplate.

Na koji način Komisija misli zaštiti poljoprivredu EU u kontekstu sve većeg broja trgovinskih sporazuma s trećim zemljama?

Imali smo vrlo uspješne poljoprivredne dogovore nedavno u Japanu, Singapuru i Meksiku. Višak od 65.000 tona šećerne repe izvezli smo u Japan, a 40.000 tona u Meksiko, izvršili smo potpunu liberalizaciju mljekarske industrije u Japanu i u sljedećih sedam do deset godina imamo slične planove pozitivnog razvoja mljekarske industrije i sektora svinjogojstva u Meksiku, tako da su svi ovi sporazumi pozitivni. Naravno postoje osjetljivi trgovinski sporazumi po pitanju poljoprivrede s Južnoameričkim zemljama, ali čvrsto se držimo i nećemo dogovarati sporazume niti s jednim dijelom svijeta ako nismo uvidjeli visoke standarde kvalitete koje EU postavlja, također pazimo da ne uvozimo proizvode u sektoru šećerne repe i šećerne industrije s obzirom na naše tržište tako da možete biti sigurni da ću s obzirom na to podupirati proizvodnju šećerne repe i šećera u Europi.

Predloženi ciljevi nove ZPP vezane za klimu i okoliš prilično su visoki i udaraju na konkurentnost poljoprivrede novih država članica, nije li to skriveno ograničavanje konkurencije nove Europe? Ne bi li bilo poštenije da države koje imaju veću dodanu vrijednost i veću produktivnost rada u poljoprivredi plate više za okoliš, a onima s nižim da se ipak omogući više novca za podizanje konkurentnosti?

Svaka država članica mora doprinijeti dostizanju cilja našeg klimatskog sporazuma i to u svakom sektoru, bilo da se radi o poljoprivredi, energetici ili pitanju prijevoza svi se mi moramo truditi kako bismo ostvarili naše ciljeve o održivom razvoju koji su jako važni, isto tako smatram da su poljoprivrednici jedini u ruralnom području koji zbilja mogu usvojiti potrebni politički program i postići tražene ciljeve, ali mi im moramo osigurati sredstva i to je ono za što se ja borim.

Mladi poljoprivrednici trebali bi profitirati novim prijedlogom ZPP-a jer im se sredstva udvostručavaju s 50.000 na 100.000 eura za pokretanje poljoprivrednog biznisa. No do sada se pokazalo da se generacijska obnova nije postigla bez obzira na vrlo visoka izdvajanja. Revizorski sud upozorava da je nužno provesti i druge mjere u sinergiji s ovom poput lakšeg pristupa zemljištu, kreditima ali i suzbijanju nepoštene trgovačke prakse. Možemo li očekivati da će novi ZPP zadržati mlade na selu?

Phil Hogan
Po prvi puta generacijsko pravilo i potpora mladim poljoprivrednicima javljaju se kao neophodni zahtjevi ZPP-a. Kada države članice naprave svoje planove i ako ne naprave plan za pomoć i poboljšanje pozicije mladih poljoprivrednika, one neće moći dobiti odobrenje tog plana. Trenutno 0.8% od izravnih isplata dajemo mladim poljoprivrednicima kao dodatni poticaj. To je ono što su države članice donijele, mi to znatno povećavamo za oko 3 puta više te također dajemo do 100.000 eura financijske potpore drugog stupa za mlade poljoprivrednike do vremena kada oni započnu upravljanje nekom farmom. Pregovaramo s Europskom investicijskom bankom i očekujem da ćemo do 2019. godine biti kadri objaviti cjelokupne zajmove i investicije za mlade ljude koji se žele baviti poljoprivredom. No, moramo se brinuti i za starije generacije, za one koji su umirovljeni poljoprivrednici, ne možete očekivati od mladih da se okrenu poljoprivredi ako njihove isplate i zanimanje nije financijski osigurano, tako da moramo raditi i na tom dijelu također, trenutno su pregovori u tijeku i ja sam odlučan da ZPP može učiniti još više za generacijsku obnovu.

Za kraj osobno pitanje. Što Vam se u Hrvatskoj najviše sviđa? Koji hrvatski proizvod volite?

Redovito posjećujem Hrvatsku tijekom godina i proveo sam neko vrijeme odmarajući u Splitu, Dubrovniku, Umagu, svim tim lijepim mjestima u kojima sam uživao. Posjetio sam otok Lopud koji je izoliran pa sam mogao meditirati bez osobitih ometanja izvanjskog svijeta i to sam iskusio kao nešto izrazito opuštajuće. Jako volim vaša vina.

 

  • Avatar
    gonzalezandresloan 28. Studeni 2018. u 21:27 Pozdrav, trebate li zajam s niskim kamatama od 2% Jeste li odbijeni bankovne zajmove jer nemate nikakvih kolaterala ili imate loše kreditne? Jeste li umorni od bankarskog stresa? Zatim ste na pravom mjestu koje nam sada možete kontaktirati putem e-maila (gonzalezandresloan@gmail.com)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje