Vijeće ministara EU-a

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan predstavio paket mjera pomoći poljoprivrednicima

Agrovijesti
Phil Hogan Fotografija: Rainer Jensen/DPA/PIXSELL
Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Phil Hogan predstavio je na današnjem Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu paket mjera pomoći najugroženijim sektorima.

Paket podrazumijeva 500 milijuna eura pomoći, od kojih se 350 milijuna odnosi na nama najvažniju mjeru pomoći sektoru stočarstva, odnosno proizvodnje mlijeka, koju je ministar Davor Romić tražio na prijašnjim sastancima Vijeća, ističu u Ministarstvu poljoprivrede. 

Komisija je unutar te mjere ponudila ukupno 350 milijuna eura od čega je za Hrvatsku predviđeno 1,5 milijuna eura s mogućnošću sufinanciranja iz nacionalnoga proračuna u jednakom iznosu.

Ministar Davor Romić pozdravio je volju Komisije da financijski potpomogne najugroženije sektore i naglasio kako je izuzetno bitno što se taj novac može podijeliti prema pravičnim kriterijima koji bi zadovoljili sve naše proizvođače. Kriteriji dodjele još nisu poznati no ministar Romić vjeruje kako će raspodjela dodijeljenih sredstava biti primjerena nacionalnim potrebama i primjenjiva u praksi.

Od 500 milijuna eura pomoći 150 milijuna se odnosi na dobrovoljno smanjenje proizvodnje mlijeka.

- Ista mjera nije primjenjiva na prilike u domaćoj proizvodnji mlijeka i na to smo više puta ukazivali na sastancima Vijeća no nadamo se da će njezina primjena u državama članicama koje su imale najveći rast proizvodnje mlijeka u razdoblju od ukidanja proizvodnih kvota i čije je povećanje proizvodnje posljedično dovelo do pada otkupne cijene mlijeka u cijeloj Europskoj uniji, imati pozitivne učinke na otkupnu cijenu mlijeka domaćih proizvođača, rekao je Romić.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje