Posljedice nevremena

Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na terenu u Lepoglavi

Agrovijesti
Tuča Fotografija: Pixabay
Na područjima izrazito pogođenima nevremenom postotak oštećenja doseže čak 80 posto. Ovo je već treća nepogoda ove godine u Lepoglavi.

Nakon olujnog nevremena praćenog kišom, tučom i vjetrom koje je u večernjim satima 14. kolovoza pogodilo područje Grada Lepoglave, a posebice naselja Kamenicu, Žarovnicu i Kameničko Podgorje, gradsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda izašlo je na teren te procijenilo nastalu štetu, piše portal Lepoglava.hr. 

Povjerenstvo utvrdilo da je došlo oštećenja na poljoprivrednim kulturama i to najviše na kukuruzu, krumpiru, grožđu i tikvama kao i povrću na vrtovima. Na područjima izrazito pogođenima nevremenom postotak oštećenja doseže čak 80 %. Izrazito velike štete nastale su na kućama građana i poslovnim prostorima u koje su u vrlo kratkom vremenu prodrle velike količine vode.

Povjerenstvo je utvrdilo i pojavu odrona zemljišta u dvorištima obiteljskih kuća i to u neposrednim blizinama građevina te na cestama. Zabilježeni su i nanosi šljunka s makadamskim puteva te zatrpavanje odvodnih kanala uz prometnice. Prikupljeni podaci o nastalim štetama dostavljeni su Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Inače, nakon pojave mraza u travnju i proglašenja prirodne nepogode, zatim tuče krajem lipnja, ovo je već treća prirodna nepogoda koja je u ovoj godini pogodila područje Grada Lepoglave. U sva tri navrata gradsko je Povjerenstvo obišlo teren i utvrdilo štetu te podatke dostavilo Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.