Zahtjevi proizvođača

Povrćari traže donošenje zakona koji će regulirati prodaju: Trgovci nas žele prevariti

Agrovijesti
Krumpir Fotografija: Pixabay
Trgovački lanci ne žele zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi već neobvezujući kodeks koji nema snagu zakona, a to znači da bi sve ostalo po starome i na štetu proizvođača i potrošača povrća, kazao nam je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merakantilnog krumpira (UMPMK) nakon sastanak sa zamjenikom ministra poljoprivrede Tugomirom  Majdakom u Belici.

Dodao je da se sad razmatraju dvije mogućnosti. Prva je zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, koji  je u nacrtu i čeka se javna rasprava, a bio bi obvezujući i za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koja sad po ovom pitanju ništa ne radi jer nema zakonsko uporište. Druga mogućnost je, kaže Mesarić - kodeks, koji bi mogao završiti kao i kodeks za otkup pšenice, koji nitko ne poštuje.

Povrćari  ističu kako ne treba izmišljati toplu vodu, jer u Mađarskoj  postoji takav  zakon, a Slovenija ima kodeks. No, u obje te države sve strane poštuju regulativu, bilo zakona bilo kodeksa.

Stav UMPMK je kako treba donijeti zakon koji će jasno regulirati trgovinu i odnose između proizvođača, otkupljivača i trgovačkih centara, što su i predložili u otvorenome pismu.   

Povrćari su upozorili zamjenika ministra Tugomira Majdaka kako je dozvoljen uvoz krumpira iz BiH koja ima dozvoljene agresivnija i štetnija sredstva za zaštitu bilja nego što je to dopuštenoi u EU-u pa tako i u Hrvatskoj.  

Iako je riječ, glede uroda krumpira u Međimurju, o prosječnoj godini, ima ga dovoljno za domaće tržište i nema potreba za bilo kakvim uvozom, osobito onim koji ne poštuje važeće zakone i propise, zaključuje Mesarić.    

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje