Investicije

Povrćarima potrebna pomoć države da bi bili konkurentniji

Agrovijesti
Plastenik Fotografija: Thinkstock
Zagrijavanje plastenika – put do rane proizvodnje povrća i boljih cijena

Ukoliko bi država osigurala značajniju financijsku podršku za zagrijavanje plastenika, takve površine bi na rubu grada na Veternici ubrzo mogle biti utrostručene. Trenutno se ovako “tretira” između 30 i 40 hektara plasteničke proizvodnje, što je nedovoljno da leskovački povrtari mogu konkurirati uvoznicima ranog povrća, prije svega onima iz Albanije, pišu Večernje novosti. Štoviše, u to doba godine domaći poljoprivrednici ostaju bez znatnog dijela prihoda, a zbog uvoza povrća se procjenjuje da Srbija svakog proljetnog dana ostane bez najmanje 1,5 milijuna eura.

Boban Ilić iz leskovačkog sela Donje Krajince najveći je proizvođač paprike u zaštićenim uvjetima južnije od Beograda i na dva i po hektara pod plastenicima godišnje proizvede oko 400 tona ovog povrća. Za četiri godine je uspio utrostručiti proizvodnju, te najavljuje da će i dalje širiti nasade, pa razmišlja o njihovom zagrivanju, ali sam nije u mogućnosti započeti takvu investiciju.

On je treća generacija u obitelji Ilić koja se bavi povrtarstvom. Osim članova njegove obitelji, tokom ljeta na njihovom imanju radi i oko 25 sezonskih radnika. Boban je, inače, do deset hektara državnog zemljišta – koje je prije pet godina uzeo u dvadesetogodišnji zakup – sam doveo struju. Sada ima 42 plastenika od po četiri ara, a prošle i ove godine je dodatnih 70 ari zemljišta stavio pod jedan krov…Dok bere posljednje količine špinata, sprema zemljište i sadnice paprike. Naredne sezone će, kaže, zasaditi 115.000 biljaka.

Iako uskoro započinje suradnju i sa jednim od domaćih trgovinskih lanaca, najveći dio proizvodnje proda nakupcima iz zemalja bivše Jugoslavije, a manji dio šilja i babura završi na ruskom, odnosno na tržištu EU. Ukoliko bi se izvoz domaćeg povrća povećao, Boban bi izgradio hladnjaču i druge skladišne kapacitete. Kaže da je mnogo uložio i da bi ulagao još više, ali ponekad mora stati jer su sva njegova ulaganja na zakupljenom državnom zemljištu. Zbog toga je kupio susjednu parcelu od 45 ari i tako, umjesto da čeka, problemu pošao u susret.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje