Zaključci Kongres poljoprivrednika EU

Poziv na promjenu: Potrebno obnoviti generacije u poljoprivredi EU

Agrovijesti
Konferencija EU farmera Fotografija: HPK
EU poljoprivrednici okupljeni u udruženje Copa i Cogeca pozvali su na promjenu politike na razini EU i država članica o tome kako više i jače privući mlade poljoprivrednike da ostanu na zemlji.

EU poljoprivrednici okupljeni u udruženje Copa i Cogeca pozvali su na promjenu politike na razini EU i država članica o tome kako više i jače privući mlade poljoprivrednike da ostanu na zemlji.

Kroz usvajanje nove Zajedničke poljoprivredne politike treba ozbiljno razmotriti budućnost ulaganja u poljoprivredu i inovacije koje su potrebne za dovoljnu proizvodnju hrane u Europi, te osiguravanje dovoljnog dohotka za poljoprivrednike. Sljedeća generacija poljoprivrednika sve će više trebati privući investicije. To zahtijeva stabilnost prihoda i profita te različite druge alate za adekvatno upravljanje rizicima, zaključak je Copa i Cogece. 

Samo jedanaest posto svih poljoprivrednika u EU je ispod 40 godina. Jednostavna demografija pokazuje da će više trebati ulagati i investirati kako bi se privukli mlađi ljudi na selo i bavljenje poljoprivredom. 

 "Ne možemo si priuštiti daljnje pustošenje naših ruralnih područja, u smislu sve većeg odlaska ljudi, ali i utjecaja na okoliša, objasnio je na kongresu EU poljoprivrednika predsjednik Copa, Joachim Ruckwied. Vrijeme je za ozbiljno promišljanje o obnovi generacije. Bez odgovarajućeg skupa alata za sljedeću generacija poljoprivrednika, Europa će doživjeti pravi nedostatak aktivnih poljoprivrednika i neće moći ispuniti obveze vezane za okoliš i klimu, kazao je u zaključnom izlaganju.

EU poljoprivrednici smatraju kako postoje mnogi vanjski čimbenici kao što su međunarodna trgovina i klimatske promjene koje će imati duboke učinke na poljoprivredu. Kongres je naglasio da su poljoprivrednici spremni i sposobni biti dio rješenja i zahtijevat će podršku i vodstvo od vlasti da isporuče takvu vrstu poljoprivrede koje društvo želi.

"Moramo vidjeti koji su nam prioriteti s obzirom na poticanje obnove generacije. Dugoročna podrška za mlade poljoprivrednike kako bi započeli i razvili svoje poslovanje moraju biti dostupni putem predloženi nacionalni strateških planova ZPP-a ", rekao je Thomas Magnusson, predsjednik Cogeca.

Kongres se bavio novim informacijskim i digitalnim paradigmama s kojima se suočava budućnost poljoprivrede i potrebu da poljoprivrednici budu sve više inovativni, održivi i otporni. Što se tiče budućeg ZPP, Kongres je zatražio stabilan proračun bez smanjenja izravnih plaćanja ili ruralnog razvoja.

Pojednostavljenje mora biti prioritet, posebno na razini država članica, gdje je potreban visok stupanj transparentnosti za razvoj nacionalnih strateških pitanja i planova koji osiguravaju da zajednička zadaća ZPP-a nije ugrožena. Sljedeći kongres europskog gospodarstva bit će u Hrvatskoj u listopadu 2020, objavljeno je iz Copa i Cogece. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje